Domů » Život v obci » Sport » Voltižní oddíl v Tlumačově

Voltižní oddíl v Tlumačově

Stránky TJ voltiž Tlumačov – www.voltiz-tlumacov.cz

V Tlumačově vznikla voltiž roku 1985 pod vedením Ing. Magdaleny Surýnkové. Začínala vesměs s tlumačovskými dětmi, které cvičili na poníkovi. Tento pokus se zvrhl v trvalý zájem. Záštitu pod oddílem převzal Dům dětí a mládeže a jeho pan ředitel Oldřich Zdařil pomáhal, a dodnes pomáhá s gymnastickou přípravou dětí. Roku 1997 se stal oddíl tělovýchovnou jednotou a začal existovat samostatně.

V současné době oddíl navštěvuje asi 15 členů. Tréninky se konají každé pondělí v tělocvičně ZŠ od 16:00 – 18:00 hod. a každou středu, pátek od 16:00 – 18:00 a v neděli od 9:00 – 11:00 hod. v hale zemského hřebčince Tlumačov. V tuto dobu se případní zájemci mohou přijít podívat a také jim budou poskytnuty další informace.

Co je voltiž ?

Voltižní ježdění se podle historických pramenů objevilo v roce 1509. Od roku 1766 bývaly tyto vystoupení řazeny k počátkům moderního cirkusu a posléze se kombinovaly s tancem a herectvím. Přesto se voltiž daleko více podobá gymnastice. Dá se tedy říct, že je to gymnastická akrobacie na cválajícím koni. U nás byl tento sport poměrně vzácný a teprve zásluhou několika nadšenců začalo voltižních klubů přibývat. Voltižní kluby byly v Kladrubech, Chomutově, Praze, na Severní a Jižní Moravě a v Tlumačově.

Do voltižního oddílu jsou přijímány zpravidla děti kolem věku 6 let. Podle výkonnosti jsou zařazeni do kategorií A**, A* (junioři), B, C, D.
V kategorii „D“ cvičí děti jen v kroku a zjednodušené varianty cviků.
V kategorii „C“ cvičí polovinu cviků povinné sestavy ve cvalu a druhou, náročnější polovinu, v kroku. Volná sestava se v obou kategoriích cvičí v kroku a je složena pouze z dvojic.
Schopnější cvičenci postupují do kategorie „B“.Povinná i volná sestava se cvičí celá ve cvalu a do volné sestavy mohou být zařazeny i cviky ve trojicích.
Vyvrcholením je postup do kategorie „A“, kde už je nutné ve cvalu zacvičit všechno. Ve volné sestavě se cvičí převážně ve trojicích. Kategorie „A*“ je juniorská, je omezena horní věkovou hranicí 16 let a cvičí upravenou povinnou sestavu. Tyto dvě kategorie se mohou účastnit i ME, MS a WEG (Světové jezdecké hry). Od 14 let mohou kromě skupiny cvičenci závodit také v kategorii jednotlivců.

Povinná sestava obsahuje:
náskok, základní sed (upažení), váha (v C a D holubička), mlýn, střihy, stoj, odskok

Volná sestava se skládá:
z cviků jednotlivců, dvojic a trojic. Je složena ze statických a dynamických cviků, náskoků, seskoků a přechodů. Známkuje se obtížnost, provedení, choreografie, celkový dojem a chod koně.

Úspěchy voltižního oddílu v Tlumačově

  • Rok 1994 – první úspěch na MČR, kde družstvo v kategorii ,,A“ získalo bronzovou medaili.
  • Rok 1995 – účast na ME v Saumuru (Francie), kde se skupina umístila na 9. místě. Skupina se stala Mistry ČR a v kategorii jednotlivců žen se Mistryní ČR stala Silvie Kalábová.
  • Rok 1996 – na MS v Kapošváru (Maďarsko) obsadila skupina 7. místo a Daniel Mikulka taktéž 7. místo.
  • Rok 1997 – na ME v Aachenu (Německo) dosáhla skupina největšího úspěchu v historii, kde obsadila 4. místo. Silvie Kalábová obsadila 9.místo a Daniel Mikulka 10.místo.
  • Rok 1998 – oddíl se zúčastnil Světových jezdeckých her v Římě (Itálie), kde skupina obsadila 7. místo.
  • Rok 2000 – tlumačovská skupina se stala již po čtvrté Mistry ČR a zúčastnila se MS v Mannheimu (Německo), kde obsadila opět 7. místo.
  • Rok 2001 – na ME do Poznaně (Polsko) odjeli pouze jednotlivci. Petr Eim obsadil 11. místo a Jakub Dujíček 15. místo
  • Rok 2002 – oddíl se zúčastnil Světových jezdeckých her v Jerezu (Španělsko). Skupina i Petr Eim obsadili 6. místo a Jakub Dujíček 9. místo.
  • Rok 2003 – na ME v Saumuru (Francie) se umístil Petr Eim na 9. místě.
  • Rok 2004 – se na MS ve Stadl Pauře (Rakousko) umísti Petr Eim na 8. místě a Alice Eimová na 27. místě. Alice Eimová se stala v historii oddílu druhou Mistryní ČR v kategorii jednotlivců žen.
  • Rok 2005 – Na ME v Brescii (Itálie) obsadil Petr Eim 4. místo

Nemalý podíl na úspěších oddílu mají koně a jejich lonžéř, jejichž rukama prošlo nemálo koní. Vyjmenujme alespoň některé z nich, kteří se podíleli na největších úspěších oddílu. Byli to: Šošon (Dueláno Rokytnický), Dakar (Przedswit Čechák), Genius 15, Kontur Roxana, Catalin IV – 33, Farmon… O výcvik výše jmenovaných koní se zasloužili Ing. Magdalena Surýnková a Pavlína Neprašová.

Nahoru