Domů » Zprávy » Tlumačov hostil seniory z Mikroregionu Jižní Haná

Tlumačov hostil seniory z Mikroregionu Jižní Haná

Čtvrtý ročník Her seniorů Mikroregionu Jižní Haná byl zahájen v pátek 13. září 2013 v 10 hodin. Vzhledem k nepříznivému počasí hry probíhaly v tělocvičně základní školy. Seniorům z Hulína, Chropyně, Tlumačova a Kvasic to ale vůbec nevadilo a soutěžili se 100 % nasazením.

Tlumačovští senioři reprezentovali naši obec na výbornou. Druhé tlumačovské družstvo obsadilo 5. místo a první družstvo se umístilo, se ztrátou jednoho bodu za Kvasicemi II, na místě druhém. Takže jsme celkem za 4 roky nasbírali 1 x zlatou, 3x stříbrnou a 1x bronzovou medaili. Myslím si, že žádná obec nemá tak výbornou bilanci.
Hry zahájil, tak jako v minulých letech, slavnostní průvod. Seniorům, kteří pochodovali tělocvičnou, hrála do pochodu Dechová hudba Hulíňané.
Po zdravicích čelních představitelů členských měst a obcí Mikroregionu Jižní Haná a po vystoupení mažoretek „Kontrasty“ z Hulína, se soutěžící odebrali k 8 soutěžním disciplínám. V každém družstvu bylo pět seniorů, ale soutěžili vždy jen čtyři z nich. Za Tlumačov soutěžili: Tlumačov I.(stejná sestava jako loni): Jaroslav Němec, Helena Němcová, Jiřina Vrtalová, Miroslav Šoltys, Ladislava Šoltysová. Tlumačov II.: Zdenka Kryštofová, Josef Sehnal, Marie Nováková, Vladimír Vrtal a Hana Brázdilová. Letošní disciplíny byly všechny nové, např. slabiková skládačka, přenos luštěnin přes překážkovou dráhu, skládání komínů z kostek, atd. Obci Tlumačov – Kulturnímu a informačnímu středisku záleželo hlavně na tom, aby se všichni dobře bavili.
Naši senioři, aniž by nějak zvláště trénovali, podali mnohdy velkolepé výkony. Družstvu Tlumačov I. se nejlépe dařilo u poznávání koření a nejvíce naházeli hracími kostkami. Naopak se jim vůbec nezdařila střelba na florbalovou branku. To družstvo Tlumačov II. si dobře vedlo také v hodu hracími kostkami a v hodu medicinbalem. Bohužel se ani jednou netrefili balónem basketbalového koše.
V 12:30 hod. začal všechny výsledky zpracovávat hlavní rozhodčí. Aby nebyla soutěžícím a divákům dlouhá chvíle, přichystaly si pro ně jednotlivé obce a města kulturní vystoupení. Za Tlumačov zacvičily svoji skladbu děti z aerobiku při DDM Sluníčko Tlumačov. Skladba pod názvem „Cínoví vojáčci“ měla velký úspěch. Kladný ohlas mělo i další tlumačovské vystoupení, tentokráte zazpívaly hezké písničky zpěvačky ze skupiny „Návraty“. Diváci i soutěžící měli možnost si zasoutěžit i v luštění rébusů. Ze správných odevzdaných odpovědí bylo vylosováno 10 šťastlivců, kteří si domů odnesli drobné dárky.
Krátce po 14 hodině se všichni soutěžící dozvěděli své umístění. Radost našich seniorů byla velká, když přebírali od svého starosty Ing. Antonína Jonáška a předsedkyně mikroregionu Ing. Věry Sigmundové, medaile a ceny. Sice naši místní borci neobhájili loňské první místo z Kvasic, ale na celkové dobré náladě to nikomu neubralo. Chci poděkovat za nás všechny tlumačovským sportovcům za výbornou reprezentaci obce. Jako vždy jsme hrdi na vaše výsledky.
V průběhu Her seniorů dorazila návštěva z družební obce Ďanová ze Slovenska. Naši slovenští přátelé přivezli krásný dort, který se hned na místě rozkrájel a snědl. Aktivně se zapojili do volné zábavy, která následovala po vyhlášení výsledků. Navštívili také naši pálenici. Družební návštěva pokračovala i v sobotu. Dopoledne jsme si všichni prohlédli hasičskou zbrojnici a šli i krátce nakouknout na soutěž ve voltiži. Po obědě, cca v 15 hodin jsme se se slovenskými přáteli, s českým „na shledanou“ a slovenským „dovidenia“, rozloučili.

Výsledky:
1. Kvasice II. 48 bodů
2. Tlumačov I. 47 bodů
3. Chropyně I. 44 bodů,
4. Hulín II. 40 bodů
5. Tlumačov II. 37 bodů
6. – 7. místo Hulín I. a Chropyně II. 32 bodů
8. Kvasice I. 27 bodů.

Fotografie v galerii – Hry seniorů 2013