Domů » Zprávy » Noc s Andersenem 2014

Noc s Andersenem 2014

O tom, že se dá občas nocovat i mimo domov se děti v Tlumačově přesvědčily z pátku 4. dubna na sobotu 5. dubna 2014. Celkem 13 dětí se sešlo v 16.30 hod. v KIS, aby prožily noc plnou překvapení a ustaly si v prostorách knihovny.

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí boj o zájem dětí a dětské čtenářství v konkurenci populárnějších médií. Cesta, jak přivést děti ke knize a četbě existuje a je docela jednoduchá – dát jim osobní příklad a ukázat, že číst je veliké dobrodružství.
Po „ubytování se“ v knihovně venku čekalo na děti hledání pokladu. Aby se k pokladu dostaly, musely splnit několik úkolů. Děti se rozdělily do tří skupin a hledaly v parčíku na náměstí Komenského jedenáct úkolů s pohádkovým tématem, na které společně odpovídaly. Papírky s otázkami byly pečlivě schované a děti občas měly co dělat, aby je všechny našly. Nakonec se všem podařilo hádanky splnit a vydat se hledat poklad. I ten všichni našli v podobě bonbónů.
V 18 hod. nás navštívil pan Vlastimil Vlček, člen mysliveckého sdružení. Přišel nám povídat o zvířatech v lese. Dověděli jsme se, jak se v lese chovat, čemu se vyvarovat a jaké zvířata u nás žijí. Povídal nám zajímavé historky z lesa a zážitky z lovu.
Po jeho návštěvě děti měly nachystanou večeři a to chléb se sýrem, paštikou či salámem. S plnými bříšky se potom vrhly na tvorbu oblíbených výrobků. Tentokrát vyráběly šneky z ulit a plastelíny, velikonočního beránka, zajíčka a kuřátko z papíru a špejlí a nakonec všichni malovali barvami na sklo na sklenici od zavařeniny. Všem se to moc povedlo. Po náročné práci si děti zasloužily odpočinek. Někdo si šel číst, a pro jiné byla nachystaná kreslená pohádka. Všichni jsme se u pohádky moc pobavili.
Blížila se desátá hodina a to už byl čas jít do svých pelíšků, povídat si, nebo si číst. Ti menší usnuli během chvilky, starší děti si ještě chvíli špitaly. Kolem dvanácté hodiny zavládlo knihovnou ticho a bylo slyšet jen spokojené „chrupkání“.
Ráno v sedm hodin měli všichni oči otevřené a těšili se na snídani. Po snídani se všichni odebrali k domovu.
Na závěr bych chtěla poděkovat panu Vlčkovi za bezvadnou přednášku na téma myslivost, Nikoli Šimoníkové za pomoc s organizací a všem maminkám, které poslaly buchty k snídani. Těšíme na patnáctý ročník „Noci s Andersenem“.

Fotografie v galerii – Noc s Andersenem 2014