Domů » Zprávy » DDM Sluníčko – Strašidelný Halloween

DDM Sluníčko – Strašidelný Halloween

Z historického hlediska jde o prastarý svátek, který má kořeny u Keltů a připadá na 31. října. Lidé v dávných dobách věřili, že té noci se domů vracejí duše zemřelých, a proto vyráběli svítidla z vydlabaných dýní, aby jim posvítili na cestu.

Sami se pak převlékali do starých šatů a maskovali se, aby se uchránili před zlými duchy.
Spolu s dětmi jsme prožili strašidelný Haloween v době podzimních prázdnin. Páteční dopoledne bylo tvořivé, nechybělo tradiční dlabání dýní. Tentokrát jsme si také vyzkoušeli výrobu strašidel z ozdobných dýní. Místo očí šišky nebo suché křížaly, místo vlasů listí a pusu jsme udělali ze sušených semínek.
Odpoledne bylo plné her a soutěží až do doby, na kterou se všichni moc těšili. A to do doby, kdy jsme si oblékli strašidelné masky a doladili je co nejošklivějším líčením. Rej masek začal u domu dětí a pokračoval téměř přes celý Tlumačov, protože většina dětí chtěla navštívit své rodiče, pořádně je postrašit a vykoledovat si nějaké sladkosti. Strašení jsme si opravdu užívali – a tu spoustu dobrot, které děti dostaly, jsme ani nemohli unést. Vraceli jsme se už po tmě a z dálky jsme obdivovali naše dýně, které krásně svítily a připomínaly kolemjdoucím svátek Haloween.
Po strašidelném řádění v tlumačovských uličkách jsme pro děti připravili večerní promítání a následovalo oblíbené nocování v DDM. V sobotu dopoledne jsme uspořádali soutěž v Bingu, která rozhodla o vítězích prázdninového klání. Odměny však získali nejen vítězové, ale všichni účastníci Strašidelného Halloweenu.