Domů » Zprávy » Výstava dřevěných plastik a obrazů – setkání dvou autorů

Výstava dřevěných plastik a obrazů – setkání dvou autorů

V těchto dnech skončila výstava dřevěných plastik pana Otakara Jakubčíka a obrazů pana Jaroslava Resutíka, instalovaná od 10. června 2008 v KIS Tlumačov. Vernisáž výstavy, která se konala 9. června 2008, navštívili přední představitelé obce, přátelé a známí obou autorů. K příjemné atmosféře přispělo i kulturní vystoupení hry na klavír Magdalény Rýdlové.

Pan Otakar Jakubčík se do Tlumačova rád vrací, vystavoval zde své plastiky před dvěma lety. Narodil se na Podkarpatské Rusi a do roku 1938 bydlel společně s rodiči v Mukačevě. Přišel Mnichov 1938, který pro rodinu znamenal vystěhování. Nejdříve bydleli 3 měsíce v lázních u Prešova, pak se přesunuli do Tlumačova. Proč právě sem? Maminka pana Jakubčíka tady měla rodiče, jmenovali se Radovi a měli pekařství. Bydlel tady od osmi do osmnácti let. Deset nejhezčích let, na které často vzpomíná. V mládí měl v Tlumačově hodně kamarádů, bohužel se někteří buď odstěhovali nebo už nejsou mezi námi. Původní povoláním je pan Jakubčík, jak on sám s oblibou říká, oficírem. Bohužel po roce 1968 byl z armády kvůli politickým názorům propuštěn a musel si shánět práci jinde.

S vyřezáváním dřevěných plastik pan Jakubčík začal, když pracoval jako topič ve Vyškově. Poprvé vystavoval své plastiky v roce 1974. Celkem se už zúčastnil téměř 80 výstav. O své řezbářské práci nebo spíše koníčku říká, že s ním začal dost pozdě. Zpočátku neměl prostory, aby tvořil velké věci a teď už zase na ně nemá dost sil. Na jeho práci to ovšem není vůbec poznat. Pan Jakubčík v současné době žije s přítelkyní ve Vyškově. Rád se vrací do naší obce, jeho velkým snem bylo zde vystavovat. A my jsme moc rádi, že jsme mu už podvakrát jeho přání mohli splnit.
Druhým vystavovatelem byl pan Jaroslav Resutík. Svá díla vystavoval poprvé. Pochází z malé slovenské obce Tisovec, kterou obklopují samé kopce a lesy. Od první chvíle, kdy mu dali do ruky tužku a štětec ho ihned kouzlo kreslení a malování natolik uchvátilo, že se toho stala tak trochu amatérská životní závislost. Po základní škole se šel učit na tesaře a později z bezpečí domova odešel hledat si životní dráhu a zkušenosti do Čech. V Praze pobyl několik let a stále hledal směr, kterým by se ubíral. V jeho tvorbě je toto hledání znatelné a tak není divu, že se věnuje olejomalbě, Airbrushi (árbruši), ale i grafickým programům. Na výstavě jsme mohli ve větším zastoupení vidět olejomalby, které na návštěvníky zapůsobily kladně nebo záporně a zanechaly v nich pocity, jaké jednotlivými obrazy chtěl autor vyjádřit.
Jedna z dalších výstav pana Resutíka by se měla konat v lednu v Otrokovicích.