Domů » Zprávy » Jaká je nezaměstnanost v Tlumačově ?

Jaká je nezaměstnanost v Tlumačově ?

Začátkem ledna letošního roku Úřad práce ve Zlíně prezentoval vývoj nezaměstnanosti ve Zlínském kraji. Z této zprávy vybírám několik statistických údajů, které se určitým způsobem vztahují i k naší obci.

1) k 31.12.2007 míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji dosáhla hodnoty 6,02 % – tj. celkem 20 171 uchazeč o zaměstnání ( z toho 18 521 dosažitelných – tedy těch, kteří mohou ihned nastoupit – tzn. nejsou např. v pracovní neschopnosti). Volných pracovních míst je evidováno celkem 6 683 – tzn. 3 uchazeči na 1 volné pracovní místo.

2) okresem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti je okres Kroměříž – a to 7,18 %. Nejnižší nezaměstnanost je v okrese Zlín = 5,07. Míra nezaměstnanosti v okrese Uherské Hradiště je 5,31 % a Vsetín = 7,14 %.

3) v obci Tlumačov byla míra nezaměstnanosti k 31.12.2007 na hodnotě 6,40 % (ke konci roku 2002 = 9,8 % ).

4) nejčetnější požadované profese na volná pracovní místa :
– nástrojaři, zámečníci = 338 volných míst
– svářeči = 325 volných míst
– seřizovači a obsluha obráběcích strojů = 283 volných míst
– zedníci, obkladači = 280 volných míst
– obsluha strojů na výrobu pryžových výrobků …
– řidiči nákladních automobilů …
– elektrikáři …

Poptávka po výše uvedených profesích je do jisté míry důsledek devastace učňovského školství z první poloviny devadesátých let.
Je nepochybné, že nastal nejvyšší čas podpořit tradiční učební obory typické pro náš region (gumárenský a plastikářský průmysl, strojírenství, stavebnictví,…), aby mladí absolventi učňovských oborů měli možnost naučit se práci a řemeslu od tzv. zkušených fachmanů.
Snad opět začne platit letité úsloví: „Řemeslo má zlaté dno“!


5) aktivity obce Tlumačov podporující zaměstnanost :
– každoročně vytvoří cca 7 pracovních míst v rámci veřejně prospěšných prací zejména pro občany Tlumačova evidované na úřadu práce,
– vzdělávací a školící aktivity pořádané Kulturním a informačním střediskem Tlumačov jako například počítačová gramotnost (základy PC, základy Wordu, základy Excelu, internet a e-mail), či přednášky typu Snadnější návrat do zaměstnání, Jak správně napsat životopis, Osobní image k výběrovému pohovoru, Jak se správně rozhodnout o výběru zaměstnání, Jak využívat služeb personální agentury.
– zveřejňování aktuální nabídky volných míst dle úřadu práce v budově KIS

Zdroj: www. mpsv.cz