Domů » Zprávy » Vítězný destilát z meruněk ovládl 21. ročník Koštu pálenek

Vítězný destilát z meruněk ovládl 21. ročník Koštu pálenek

V sobotu 20. ledna se opět sešli milovníci pálenek a fanoušci dobrého jídla v Klubu obce na Zábraní na Tlumačovském koštu pálenek. Dvacátý první ročník této oblíbené akce nabídl bohatou paletu chutí, kde se kromě pálenek soutěžilo i o titul nejlepšího perníčku.

Vzhledem k neúrodě ovoce v minulém roce se sešlo méně vzorků než předešlé roky, přesněji 24 pálenek. Pět žen se zúčastnilo soutěže se svými perníčky. Degustace a hodnocení byly svěřeny veřejnosti, a tak se z koštu stal spíše příjemný večer v přátelské atmosféře.

Perníčky byly nejen příjemným zpestřením, ale také předmětem soutěže. Po ukončení ochutnávání bylo rozhodnuto, že perníček paní Kateřiny Odstrčilové, označený číslem 4, získal největší počet hlasů. Recept, který má paní Katka od kamarádky najdete na konci článku.

Vítězem letošního koštu pálenek se stala paní Irena Masařová s 118 body za svou pálenku z meruněk. Na druhém místě skončil pan Jan Švenda se stejným počtem bodů (při stejném počtu bodů rozhoduje v hodnocení množství získaných pětek – nejvyšší známka) a na třetím místě se umístil pan Jiří Talaš s 114 body. Všem vítězům srdečně gratulujeme.

Program koštu byl obohacen o bohatou tombolu, která dodala události ještě více vzrušení a radosti. Počet účastníků a jejich nadšený ohlas dodává organizátorům (Český zahrádkářský svaz, místní organizace Tlumačov a KIS Tlumačov) elán do pořádání dalších ročníků. Již nyní se můžeme těšit na následující rok, kde nás opět čeká košt pálenek a košt chuťovek, nebo-li jednohubek. Tlumačovský košt se stává tradičním setkáním pro všechny, kdo si chtějí vychutnat tekutý vitamín S a příjemnou společnost.

Fotografie naleznete zde: https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2024/gallery/tlumacovsky-kost-palenek-a-pernicku/

Recept na perníčky paní Odstrčilové:

600 g hladké mouky

300 g cukr moučka

200 g medu

150 g másla

3 vejce

2lžičky jedlé sody

2 lžičky skořice

1 lžička perníkového koření nebo 4 mleté hřebíčky)

nastrouhanou kůru z jednoho citrónu

Mouku smíchejte na vále s jedlou sodou, cukrem, skořicí, kořením a citronovou kůrou. Doprostřed udělejte jamku a do ní vlijte med a změklé máslo, vejce a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte uležet v chladnu 1 – 5 dní. Vyválejte plát o tloušťce 5 mm a perníčky skládejte na plech s pečícím papírem. Pečte při 180oC.

TOP 10 pálenek:

UMÍSTĚNÍPočet bodůČíslo vzorkuPříjmení – jméno
1.118,020.Masařová I.
2.118,021.Švenda J.
3.114,017.Talaš J.
4.113,011.Ředina J.
5.112,01.Němec J.
6.111,016.Brázdil Zd.
7.109,09.Přikryl O.
8.107,02.Kvardová
9.107,015.Zifčák
10.107,023.Darebník