Domů » Zprávy » Cesta za pohádkou

Cesta za pohádkou

Přesvědčit se o tom, že pohádkové bytosti jsou skutečné a existuje pohádková říše, které vládne král a královna, se mohly děti v sobotu 2. září.

Ve 14 hodin se okolí fotbalového hřiště proměnilo v pohádkovou říši, kterou navštívilo kolem stovky dětí v doprovodu rodičů. Na startu každé dítě obdrželo plánek s trasou a kartičkou, do které dostávaly od pohádkových bytostí razítko, a za splněný úkol sladkou odměnu. Jako první navštívily hasiče, kteří je naučili stříkat hadicí na terč. Trasa pokračovala k Berušce, které byl po ruce Ferda mravenec. Na tomto stanovišti se děti trefovaly na číselný terč lanovými kroužky. Poté zavítaly k Flintstoenovým, kde házely kuličky na provázku, které se musely namotat na tyč. Na dalším stanovišti je přivítal ovčák s ovečkou Shaun, tu musely nakrmit. Z dálky už viděly perníkovou chaloupku, kde je čekala ježibaba. Děti musely z chaloupky plné pavučin, pavouků a všelijaké havěti přinést perníček (bonbón). O kousek dál už tančila víla a seděl vodník, který potřeboval pomoc ulovit rybičky. Nakonec se s obavami a strachem blížily k samotnému peklu. Z pekla se valil dým, šlo slyšet rachocení a ozývala se strašidelná čertovská hudba. K čertům se neodvážily všechny děti, zlobivé se mu vyhnuly velkým obloukem a zůstaly bez razítka. Ten, který nezlobil, mohl beze strachu vstoupit do pekla, kde už seděl Lucifer na svém trůnu a po ruce mu byli dva pomocníci čerti, kteří dětem dali za úkol trefit kostkou do kotle. Na závěr pohádkové trasy je čekal Král se svou Královnou, a ti kontrolovali, zda děti splnily všechny úkoly, prošly všemi stanovišti a mají všechna razítka ve svých kartičkách. Za odměnu dostal každý oplatek.

Od 17 hodin pobavil svým vystoupením nejen děti, ale i dospělé známý ilustrátor Adolf Dudek, který ilustroval spoustu dětských knih, časopisů, pohlednic i omalovánek. Mezi jeho tvorbu patří např. knihy Halí, Belí, Povídej pohádku, O třech prasátkách, časopis Sluníčko a desítky dalších knih. Adolf Dudek svým show představil netradiční formou sadu klasických českých pohádek. Děti se tak staly přímými účastníky pohádek, užily si radost z kreslení a hraní rolí v pohádkách.

Pro děti byl k dispozici skákací hrad, mohly si pohrát na dětském hřišti nebo společně s rodiči využít občerstvení v Hospůdce na hřišti.

Chtěla bych poděkovat všem dobrovolníkům, fotbalistům, hasičům, kteří nám každý rok pomáhají, protože bez nich by se tato akce nemohla uskutečnit. Největší díky patří chlapům z pekla, kteří si své zázemí chystají od ranních hodin. Že máme nejlepší peklo široko v okolí, o tom svědčí pochvala od návštěvníků.

fotografie z akce: https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2023/gallery/cesta-za-pohadkou-3/