Domů » Zprávy » Fyzickou úřední desku nahradí deska digitální

Fyzickou úřední desku nahradí deska digitální

Počátkem tohoto týdne realizovala obec Tlumačov ze schváleného rozpočtu na rok 2022 instalaci nové elektronické úřední desky. Dokumenty úřední desky tak budou občanům, v souladu s platnou legislativou, nově poskytovány skrze desku digitální. Úřední deska s papírovými dokumenty se stane minulostí.

Digitální úřední deska, kterou dodal vítěz výběrového řízení firma DigiDay Czech s.r.o. Ostrava (www.uredni-deska.eu), byla pořízena za celkovou částku 221 672 Kč vč. DPH. Úřední deska, která je umístěna před budovou OÚ Tlumačov na ulici Nádražní, je jedním z moderních způsobů komunikace s občany. Její výhodou je přímé napojení na webové stránky obce, čímž odpadá nepraktické vyvěšování papírových dokumentů. Deska umožňuje mimo jiné vyvěšení dokumentů bez omezení počtu stran, nebo vyvěšování mapových či jiných rozsáhlých příloh, což na „kamenné“ desce v plné míře nebylo možné. Dokumenty na elektronické úřední desce jsou automaticky aktualizovány a vyvěšovány a je možno si je pomocí QR kódu stáhnout do mobilního zařízení k pozdějšímu prostudování. Nemalým přínosem digitální desky je také úspora při tisku těchto dokumentů a také úspora času v porovnání s administrací klasické kamenné úřední desky.

Nová elektronická úřední deska slouží zároveň i jako informační kiosek, ve kterém je možno nalézt kromě povinných dokumentů úřední desky také další informace o obci, kalendář akcí, aktuality, obecní zpravodaj a kompletní webové stránky naší obce. Obsluha digitální desky je uživatelsky velmi jednoduchá, dotykové ovládání je intuitivní a je přizpůsobeno také invalidním osobám a to za každého počasí v kterékoliv denní době. Občané mohou také využít hlasové čtení dokumentu.

Elektronická úřední deska je prvním viditelným krokem v pokračující elektronizaci agend obecního úřadu a úzce souvisí také s povinností veřejné správy – a tedy i našeho úřadu – zavádět v následujících letech na svých úřadech elektronickou spisovou službu.