Domů » Zprávy » Tradiční rozsvícení vánočního stromu bylo letos netradiční

Tradiční rozsvícení vánočního stromu bylo letos netradiční

Po řadu let rozsvěcíme náš tlumačovský vánoční strom na začátku adventního období, kdy na náměstíčku probíhá jarmark, je přichystáno bohaté občerstvení a v neposlední řadě i pestrý kulturní program.

Letos se bohužel tento tradiční scénář neuskutečnil. Museli jsme dodržovat vládní nařízení a omezení týkající se shromažďování více osob.
V páteční podvečer 27. listopadu zazněly z obecního rozhlasu koledy, vánoční a novoroční přání starosty obce pana Petra Horky a krásné básničky v podání žákyň 2. třídy.
Poté se rozzářil vánoční strom za hlasitého odpočítávání dětí ze školní družiny. Všechno proběhlo za zvýšených hygienických opatření. Děti do poslední chvíle vůbec netušily, že budou první, kdo uvidí rozsvícený tlumačovský vánoční strom.
Abychom přece jenom nerušili všechen doprovodný program při rozsvícení vánočního stromu, mohly děti psát svá přání Ježíškovi a pak je vhodit do schránky na budově kulturního a informačního střediska. Pracovnice střediska přáníčka připevnily na nafukovací balónky a společně s dětmi z mateřské školy a žáky ze školní družiny vypustily balónky k nebi, k Ježíškovi. Určitě budou všechna přání splněna, když ne letos, tak další roky určitě. Pro děti to byl neobyčejný zážitek, protože mohly balónky sledovat až do úplného zmizení v oblacích. Když tento akt děláme při rozsvícení vánočního stromu, je už tma, takže putování přáníček k nebi nevidíme.
Dále měli možnost nejen děti, ale i dospělí se skvělými nápady a šikovnýma rukama zkrášlit ozdobami vánoční strom. Jak půjdete kolem stromu, zastavte se chviličku a podívejte se na krásné ozdoby. Je jich sice jen pár, ale i tak potěší.
Již druhým rokem jsme vás vyzvali ke spolupráci v kampani „Krabice od bot“. Bohužel se tento rok sešlo jen 11 ks dárečků (minulý rok 36 ks). I přesto, že je doba těžká, neměli bychom zapomínat na ty, kteří naši pomoc potřebují. Jsou to děti z chudších rodin, které si také zaslouží mít pěkné Vánoce a pod stromečkem najít dárek. Ze srdce děkujeme těm, kteří na to nezapomněli.

V minulých letech jsme už měli naplánované sportovní, kulturní či vzdělávací akce. Na rok 2021 tomu není jinak. Zda se akce uskuteční, bude záležet na vývoji pandemie Covid-19. Pevně věříme, že se situace bude stále lepšit a setkáme se s vámi třeba na Koštu pálenek, Reprezentačním obecním plese, oslavách výročí obce a školy, Pivních slavnostech se setkáním heligonkářů, Gulášfestu, na Hrách seniorů Mikroregionu Jižní Haná, Cestě za pohádkou, atd

Vážení občané Tlumačova,
přejeme vám šťastné prožití vánočních svátků a v novém roce hlavně pevné zdraví, mnoho štěstí, osobní i pracovní pohody.

Renáta Nelešovská a Petra Šimoníková, pracovnice Kulturního a informačního střediska Tlumačov

Fotografie v galerii – Vánoce