Domů » Zprávy » Cesta za pohádkou

Cesta za pohádkou

Na ukončení prázdnin připravilo Kulturní a informační středisko Tlumačov ve spolupráci s SK Tlumačov a SDH Tlumačov v okolí fotbalového hřiště „Cestu za pohádkou“. Tato akce se konala už po jedenácté. Devět let se konala v parku u Sokolovny a druhým rokem nám nabídli fotbalisté spolupráci i prostory na fotbalovém hřišti.

Cestou za pohádkou se vydalo téměř 170 dětí a dvakrát tolik dospělých. Na startu dostaly děti plánek, kde byla vyznačena trasa a pořadí se stanovišti. Jako první navštívily Marge a Barta Simpsonových, kde stavěly komín z kostek. Jednou z novinek byla pro letošní rok Cruela a malá Dalmatinka z filmu 101 Dalmatinů. Tato dvojice dala dětem za úkol kutálet nebo přeskákat na balónu trasu kolem kuželů. Poté se vydaly směrem ke Shrekovi a Fjoně, kde poznávaly kostky podle barev. Následovala cesta ke Slepičce a Koutkovi. Sladkou odměnu dostaly po přenesení zrní do misky. K Ježibabě a Perníkové chaloupce se dětem moc nechtělo, ale nakonec zjistily, že v chaloupce není tak zle, a i když byla plná hadů, pavouků a pavučin, tak si po dodání odvahy odnesly z chaloupky lízátko. Vydaly se směrem k Flinstoneovým, kteří byli naší druhou letošní novinkou. Děti lovily těmto postavičkám k večeři ryby. Z dálky už slyšely strašidelné burácení z pekla. Děti, které byly statečné a vstoupily do pekla, musely splnit úkol (hod kostkami do pekelného chřtánu) a navíc slíbit samotnému Luciferovi, že budou poslouchat rodiče. Tento slib potvrdily svým podpisem v pekelné knize.
Na konci této pohádkové cesty je přivítal král se svou královnou a každý za svou statečnost dostal malý dárek, který si sám vybral. Většinou to byl přívěšek na krk.
Hasiči dětem umožnili vyzkoušet si, jak těžké je trefit se na terč hasičskou hadicí. Každý, kdo proudem vody shodil terč, dostal jako odměnu oplatek. Na závěr si mohly vystřelit z kuše nebo z luku. Když to někomu nešlo, ochotně jim pomohli pánové ze zájmového sdružení Othala z Kvasic, kteří se zabývají studiem a prezentací středověkého života, především pak Dánskem 1. pol, 10. století.
Dětem byl k dispozici skákací hrad. O občerstvení se postarala paní Edita Karlíková a chlapi z řad fanoušků SK, kteří všem v udírně připravili skvělé klobásy a cigára. Děkujeme Mikulášské družině, která výtěžek z Mikulášské pochůzky věnuje právě na tuto velkou akci. Velké díky patří i Věrce Řezaninové (výcvik a ubytování psů), která každým rokem daruje pro děti na startoviště sladkosti. Rádi bychom poděkovali všem účinkujícím, kteří ochotně a dobrovolně při této akci pomáhali a věnovali tak dětem svůj volný čas, protože bez nich by se tato akce neuskutečnila.
Letošní rok nám vyšlo nejen počasí, ale těšili jsme se i z velké účasti. Díky všem, kteří jste přišli se svými dětmi a podpořili tím naši akci. Doufáme, že jste prožili krásný sobotní den. Příští rok se budeme těšit opět na viděnou.

https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Cesta_za_pohadkou_5._9._2020/ .

Fotografie v galerii – Cesta za pohádkou 2020