Domů » Zprávy » Oslava sto let československého státu

Oslava sto let československého státu

V neděli, 28. října 2018, proběhla v naší obci oslava 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Oslava byla zahájena v 15,30 hodin slavnostní koncertem žáků Konzervatoře P. J. Vejvanovského Kroměříž v sále Kulturního a informačního střediska. Na violoncello hrála Kateřina Reková, na klavír Anna Švrčinová a na housle Jakub Křivánek.
Starosta obce všechny přítomné pozdravil a předal slovo Mgr. Michaele Samohýlové, učitelce ZŠ Tlumačov. Ta nás seznámila s průběhem vzniku společného státu Čechů a Slováků. V průběhu koncertu byla udělena Čestná občanství a Ceny obce Tlumačov (samostatný článek).
V 17,30 hodin, po ukončení koncertu, vyšel od kulturního střediska početný lampionový průvod. Téměř hodinu se jako had vinuly pestrobarevné lampióny dětí ulicemi Tlumačova, se zakončením u sochy našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.
Zde se konal závěrečný program oslav. Pietní setkání občanů zahájila Klára Šáchová skladbou pro flétnu od Jana Křtitele Vaňhala. Poté zazněla československá hymna v pěveckém provedení Kristýny Odložilové. Starosta obce, pan Petr Horka, ve svém projevu vzpomněl nejen výročí vážící se k 28. říjnu, ale také významné osmičky, které tvoří důležité milníky v historii naší země. Společně pak s místostarostou Mgr. Rajmundem Huráněm položili věnec k soše T. G. Masaryka. Čestnou stráž u sochy drželi členové SDH Tlumačov, dospělí a děti v tlumačovském hanáckém kroji.
Dále zazněla oblíbená Masarykova písnička „Ach synku, synku“ v podání učitelky ZUŠ Otrokovice Jany Lukášové a její studentky. Žačky ZŠ Tlumačov zase přednesly básničky k výročí. Program ukončila hrou na flétnu opět Klára Šáchová skladbou od Antonína Dvořáka.
Krásnou tečku za slavnostním dnem udělal velkolepý ohňostroj.
Děkujeme všem, kteří se oslav, i přes, nepřízeň počasí, zúčastnili. Poděkování patří také pracovníkům obecní údržby, SDH Tlumačov a všem účinkujícím a dobrovolníkům.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka vydalo při příležitosti stoletých oslav našeho státu pamětní medaili. Medaile byla udělena, za dlouhodobou práci ve Sboru dobrovolných hasičů v Tlumačově, těmto členům: Š. Hrtús, J. Zlatuška, M. Malár, V. Machovský, Z. Minařík, J. Šnajdr, M. Šnajdr, V. Šnajdr, O. Šnajdr st., o. Šnajdr ml., R. Šnajdar, M. Šedo st., R. Šedo, M. Źák, M. Hlaváč, J. Adaszewski , Z. Virová, K. Jánská a Z. Jonášková.

Nutno podotknout, že jsme si v naší obci již od půlky září připomínali stoletou historii naší země, a to retro výstavou s názvem „Sto let zpátky v čase“. Výstava měla velký úspěch, navštívili ji nejen občané Tlumačova, ale i blízkého okolí.

https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Oslava_100_let_vyroci_CR/ .