Domů » Zprávy » Vítězná pálenka je z tlumačovských švestek

Vítězná pálenka je z tlumačovských švestek

Tak jako každý rok, tak i letos se začátkem roku konal Tlumačovský košt pálenek. Letošní, 16. ročník, byl ještě doplněn koštem bramborových salátů.

Na koštu, v sobotu 20. ledna 2018, se sešlo 31 vzorků pálenek a 11 vzorků bramborových salátů, které přinesli nejen občané z Tlumačova, ale i z okolních obcí a měst.
Pálenky a saláty hodnotili degustátoři z řad veřejnosti, takže šlo spíše o to se pobavit s přáteli v příjemné atmosféře v Klubu obce na Zábraní. Klub doslova praskal ve švech. Hojná účast organizátory velmi potěšila. Mezi účastníky se objevil milý host, Ing. Patrik Kunčar, senátor a starosta Uherské Brodu.
Číslo vzorku salátu, který návštěvníkům nejvíce chutnal, bylo zaznamenáno na hlasovací lístek. Po zkušenostech z minulých let, letos mohl každý opravdu vybrat jen jeden salát. Zvítězil salát paní Jiřiny Vrtalové, vzorek č. 5 (recept naleznete níže), druhé místo patří paní Monice Egyedové a na třetím místě se umístila paní Hana Brázdilová. Ceny předával tajemník obce Ing. Jan Rýdel. Všem tlumačovským kuchařkám děkujeme a vítězce blahopřejeme.
K závěrečnému počítačovému zpracování koštu pálenek se sešlo 40 odevzdaných hodnotících lístků. Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2018 se stal pan Mojmír Němec s 181 body. Jeho pálenka byla ze švestek (durancií) z tlumačovského sadu, ročník 2011. Druhé místo obsadil pan Ivan Stoklásek s počtem bodů 177 a jen o dva body méně, tedy 175 bodů, znamenal pro paní Irenu Masařovou 3. místo. Gratulujeme.
Program koštu byl doplněn o bohatou tombolu.
Už dnes se těšíme napřesrok, na další košt pálenek a košt chuťovek nebo chcete-li, jednohubek.


TOP 10 pálenek 2018

1. Mojmír Němec 181 bodů, vzorek č. 5
2. Ivan Stoklásek 177, vzorek č. 28
3. Irena Masařová 175, vzorek č. 22
4. Vratislav Dufek 167, vzorek č. 31
5. Mojmír Vrána 166. vzorek č. 2
6. Věroslav Viliš 165, vzorek č. 12
7. Jaroslav Němec 165, vzorek č. 15
8. František Strouhal 160, vzorek č. 13
9. Josef Kaláč 155, vzorek č. 24
10. Zdeněk Brázdil 153, vzorek č. 1

Recept bramborového salátu p. Vrtalové:

brambory – vařené,
mrkev, petržel, celer také uvařit
vajíčka uvařené natvrdo
zelený hrášek nejlépe Bonduelle
šunkový salám
cibule
sladkokyselé okurky
olej
sůl, cukr, ocet
majonéza Hellmans

Všechny suroviny nakrájíme – brambory plátky nebo nudličky, salám na nudličky, zeleninu a okurky nastrouhám na hrubém struhadle, vajíčka protlačím na kráječi, přidám hrášek. Žlutou cibuli nakrájím nadrobno, podusím na pánvi s olivovým olejem do sklovita, přileji trochu octa, přidám cukr a nechám ho rozpustit. Vše osolím. Horké naleji na suroviny v míse. Tentokrát jsem přidala 2 menší červené cibulky nakrájené nadrobno. Promíchám a nakonec vmíchám čistou majonézu. Nechám uležet.
Mám ráda salát sladkokyselý. Nechat uležet. Nepřidávat moc tekutiny, salát je potom moc řídký.


Fotografie v galerii – Košt pálenek 2018