Domů » Zprávy » Kácení májky pomohlo dobré věci

Kácení májky pomohlo dobré věci

Jak řekl hned na úvod starosta obce Ing. Antonín Jonášek, byli jsme rádi, že naše májka byla ušetřena předčasného pokácení (v tomto chladném počasí třeba na otop) a mohli jsme si ji uřezat sami a ve správném čase. V pátek 31.5.2013 v podvečerních hodinách šla tedy májka k zemi.

O program se postaralo občanské sdružení Mapaj z Přerova, které vzniklo na podnět neustále rostoucího problému kriminality u nezletilých. Sdružení se zabývá prevencí kriminality, poradenstvím, pomáhá obětem násilí ve formě výuky sebeobrany. Dále se soustřeďuje na děti sociálně znevýhodněné, především mentálně a tělesně postižené, děti traumatizované násilím, se kterým se setkali. Vytváří strukturu pro podporu sítě, která má za cíl předcházet těmto situacím a dále pomoc ve formě povzbuzení sebevědomí ve chvíli, kdy už nastala kritická situace.
Viděli jsme ukázku zadržení pachatele psem, základní chvaty a triky při sebeobraně a zadržení pachatele se zbraní. Mnozí z řad občanů si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, když vás někdo přepadne na ulici. Ale hlavně se dozvěděli a bylo jim názorně ukázáno, jak se mají útočníkovi ubránit.
Členové o.s. Mapaj za své vystoupení nechtěli žádnou odměnu, ale bylo vybíráno dobrovolné vstupné, které bylo věnováno zdravotně postižené Michalce Láníkové z Holešova. Jsme moc rádi, že rodiče Láníkovi přijali naše pozvání a na kácení májky přijeli i s Michalkou a jejím bráškou Tomášem. Mohli jsme jim tedy společně s o.s. Mapaj předat vybranou částku.
Na závěr programu proběhla tradiční soutěž dětí v jízdě na odrážedlech a kolech. Občerstvení bylo zajištěno v podobě špekáčků, klobásek a alko i nealko nápojů. Po bečce piva zdarma, kterou věnoval starosta, se opět „jenom zaprášilo“. Děkujeme manželům Moukovým a chlapům z obecní údržby za pomoc.

Email paní Láníkové ze dne 4.6.2013

Dobrý den,
chceme Vám ještě jednou moc poděkovat za pozvání do Tlumačova. Bylo to moc milé a jsme rádi, že vše dobře vyšlo i s počasím a mohli jsme přijet. Děkujeme všem za pomoc. Částka od vás je 2 584,- kč. Peníze použijeme na umělou výživu pro Michalku a na příslušenství k odsávačkám (odsávací cévky). Moc děkujeme!!!!
Mějte se moc hezky.
S pozdravem a přáním hezkých dní
Lucie Láníková s rodinkou

Fotografie v galerii – Kácení Májky