Domů » Zprávy » Šli jsme ve stopách Vikingů

Šli jsme ve stopách Vikingů

V úterý dne 21. února v 17 hodin uspořádala Místní knihovna Tlumačov již pátou besedu se spisovatelem a cestovatelem panem Jiřím Márou.

Více než padesát občanů se sešlo v Kulturním a informačním středisku, aby se spolu s autorem podívali tentokrát do země Dánska a Islandu. Na připravené prezentaci jsme mohli například vidět v Dánském království druhou největší sbírku krokodýlů na světě, vodní zámek na dřevěných kůlech nebo rytířské souboje. Podívali jsme se do Legolandu, tropických skleníků i mezi netopýry. Následovaly nesčetné vodopády a úžasné fjordy Farských ostrovů.
Island nás svými sopkami, ledovci i vařícím blátem přesvědčil, že si právem zaslouží pojmenování Země ohně a ledu. Márovi měli možnost ochutnat shnilého žraloka a žasli nad pestrobarevnou přehlídkou polodrahokamů i muzeem penisů. V Grónsku díky pobytu v místních rodinách poznali netradiční způsob života i lovu a zblízka se podívali na telení ledovců.
Všichni účastníci besedy mohli ochutnat sušeného žraloka, kterého nám pan Mára ze svých cest přivezl. A proč Márovi tyto cesty uskutečňují?
Chtějí naplnit cestovatelské sny syna Jirky a co nejvíce mu zpříjemnit jeho nelehkou cestu životem. Jirka se stal prvním českým vozíčkářem, který procestoval nejvzdálenější zemi na světě – Nový Zéland. O rok později studoval španělštinu v Ekvádoru a vyzkoušel si, jak se žije v Amazonské džungli a na tajuplných Galapágách. Na třetí expedici procestoval Japonsko. Následovala cesta na Island a do Grónska, které geograficky patří do Severní Ameriky. A když se konečně všichni dostali do vytoužené Afriky, stal se Jirka prvním českým vozíčkářem, který navštívil všechny obydlené světadíly. Dokonce byl zapsán do České knihy rekordů. Márovi necestují však kvůli slávě, ale vlastním příkladem chtějí dokázat, že zdravotním hendikepem život nekončí a také motivují ostatní vozíčkáře v boji za naplnění vlastních snů. Pevně věří, že dokázat se dá úplně všechno.

Po přednášce byla možnost zakoupit si knihu i DVD. Všechny knihy i z předešlých besed si můžete vypůjčit v místní knihovně. Děkujeme občanům za hojnou účast a těšíme se na příští přednášku, tentokrát z Afriky.