Domů » Zprávy » Duhové dny se Sluníčkem a keramické tvoření

Duhové dny se Sluníčkem a keramické tvoření

Duhové dny se Sluníčkem a keramické tvoření – reportáže a fotografie z akcí pořádaných DDM Sluníčko, odloučené pracoviště Tlumačov.

Duhové dny se Sluníčkem – tak jsme nazvali podzimní výtvarné tvoření, které jsme připravili pro děti ze ZŠ Hulín, se kterou velmi dobře spolupracujeme. Tentokrát jsme děti učili novou výtvarnou techniku – batika za studena barvami Iberia Kit. Barvy se nanáší na mokré tričko, které si děti ke tvoření přinesly. Aplikace barev, různé designy, uložení a zabalení trička do igelitu. Tak to probíhalo během dvou dnů v prostorách ZŠ Hulín.
Děti si odnášely svá trička jako polotovar. Čekání a napětí jak to bude vypadat, musely vydržet až do příštího dne. Barvy se nechávají působit minimálně 12 hodin, aby se vlákna dobře napustila barvou. Pak už je čekalo za pomoci rodičů vyprání a výsledek byl nádherný. Každé tričko je originální. Při další návštěvě jsme si vyfotili alespoň polovinu z množství dětí, které s námi první den tvořily. Všem se to velmi povedlo. Název akce byl podle hotových výrobků opravdu na místě. Posuďte sami.

Duhové dny se Sluníčkem


Keramické tvoření

Druhý listopadový týden byl tlumačovský Dům dětí a mládeže Sluníčko opět plný dětí.
Tentokrát jsme se spolu ponořili do tajů keramického tvoření. Připravili jsme pro děti 2.-5. tříd základní školy výukový program, kde si žáci v rámci výtvarné výchovy vyzkoušeli techniku zpracování keramické hlíny zvanou ,,kuličková“. Spočívá v tom, že si děti vytváří malé kuličky z hlíny a vkládají je a lepí do misky. Aby byl hotový výrobek ještě zajímavější, tak si svou nádobku vyložily ozdobnou krajkou, která svůj vzorek do hlíny obtiskne.
Na hotový výrobek si však děti musí ještě chvilku počkat, protože hlína určitou dobu schne a pak ještě následuje vypálení v keramické peci.
Děti z první třídy si vyzkoušely základní zpracování keramické hlíny, válení a vykrajování. Výsledkem a odměnou je pro ně závěsný poznámkový bloček.
Děkujeme tímto p. řediteli ZŠ v Tlumačově a p. učitelkám 1. stupně za vstřícnost a ochotu ke spolupráci.