Domů » Zprávy » Závěr školního roku v knihovně

Závěr školního roku v knihovně

V průběhu školního roku se naše knihovna zapojila do projektu s názvem „Lovci perel“. Jedná se o celoroční projekt pro děti, jenž motivuje k četbě knížek, učí pracovat s textem a informacemi, především je však atraktivním trávením volného času a zábavou pro děti. A jak vše funguje?

V knihovně se nacházejí knihy, které jsou na hřbetu označeny samolepkou s perlou. Čtenář po výběru knihy obdrží hrací kartu s otázkami. Cílem je přečíst knihu a odpovědět na otázky související s jejím obsahem, což podporuje čtení s porozuměním a umožňuje dětem objevit nové pěkné knížky. Navíc hrací karty obsahují dobrovolné otázky, které vedou k zamyšlení a vyjádření vlastního názoru. Za každou přečtenou knihu získává čtenář perlu, kterou si nalepí na kartičku se svým jménem.  Na konci roku je z každého ročníku vyhodnocen žák s největším počtem perel na kartičce, který dostane hezkou odměnu.

Této soutěže se zúčastnilo šest dětí ze třetí třídy, kde s velkým náskokem zvítězila s počtem 31 přečtených knih Eliška Horáková. Z druhé třídy to byla Karolína Slováková s počtem 6 knih, ze čtvrté třídy Valerie Horenská, která přečetla jednu knihu. Eliška si za své vítězství přála knihy o psech. Toto skromné přání se jí vyplnilo hned čtyřikrát. Knihu dostali i výherci z druhé a čtvrté třídy. Každý žák, který se této soutěže zúčastnil, dostal podle počtu přečtených knih, poukazy na zmrzlinu, co kniha, to porce zmrzliny. Příští školní rok bude soutěž „ Lovci perel“ pokračovat a věříme, že se zapojí více žáků ze všech ročníků.

Na závěr školního roku jsme v knihovně připravili již tradiční akci „Pasování prvňáčků na malé čtenáře“. Celkem 15 dětí společně s paní učitelkou Lenkou Odložilíkovou navštívilo knihovnu, kde dokázali paní knihovnici, že umí číst a psát a zaslouží si tak titul „Malý čtenář“. Společně s dětmi jsme „vařili“ knihu, kterou si mohl odnést každý prvňáček na památku domů. Vyplňovali jsme křížovky, povídali si, jak to v knihovně chodí a jak se máme chovat ke knihám. Zamířili jsme i do říše pohádek, a pomohli najít postavičkám věci, které poztráceli a které k nim patří. Děti hádaly pohádkové dvojice a přitom povídaly, co jim maminka doma čte před spaním. Příjemně strávené dopoledne v knihovně jsme zakončili zmrzlinou.

https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2022/gallery/knihovna/