Domů » Zprávy » Tlumačovský masopust

Tlumačovský masopust

Ulice Tlumačova ožily v sobotu 3. února nevšedním veselím, které přinesl masopustní průvod s večerním pochováním basy. Tato starobylá tradice, která na chvíli vyhnala zimní chlad a přivedla do obce radost a smích, je příjemné oživení místního společenského života.

Průvod masek, který trval celý den, začal dopoledne a prošel celou obcí. „Nebylo nic, co bychom vynechali. Šlo se dobře, nepršelo, nesněžilo, nebyl mráz, takže jsme to zvládli,“ popisuje jeden z nadšených účastníků.

Veselí pokračovalo večer na Masopustní zábavě, na které proběhlo (první v historii obce?) i pochovávání basy. Velké poděkování za výrobu basy patří Radku Šimoníkovi st. Basa je jak opravdická, jen na ni zahrát.  

Pochování basy, starobylý rituál označující konec masopustního období a přípravu na dobu půstu, se stalo symbolem toho, že na zábavu a veselí bude třeba počkat. Letošní doba půstu začíná popeleční středou 14. února a potrvá 46 dní, do velikonoční neděle 31. března.

Masopustní průvod masek a pochovávání basy přinesly nejen radost, ale možná i vybudovaly novou tradici, která bude sloužit k posilování soudržnosti a tradic v obci i v budoucnosti.

Fotografie naleznete zde:https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2024/gallery/masopust/

https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2024/gallery/masopustni-zabava-pochovavani-basy/

The gallery was not found!