Domů » Zprávy » Průvod plný lampionů prošel Tlumačovem

Průvod plný lampionů prošel Tlumačovem

Starší generace má lampionový průvod spojený s nepovinně povinnou účastí na oslavách VŘSR (mladším ročníkům rodiče či prarodiče vysvětlí co tahle zkratka znamená a proč se tohle říjnové výročí slavilo v listopadu).

Dnešní děti se naopak na průvod plný lampionů různých tvarů a barev těší a mají ho rády. To se nakonec potvrdilo sobotní podvečer 11. listopadu, kdy se cca 120 dospělých a dětí vydalo na procházku tmou zahaleným Tlumačovem.

Aby se během průvodu pobavili i zažili malinko strachu, čekala je během průvodu zastavení u Kostlivce, Ježibaby, Čerta a Bílé paní.  

Na konci trasy je vítala otevřená dětská herna a sál v kulturním a informačním středisku, kde byla již připravená Písečná animace.

Malí diváci zasedli s teplým čajem a oplatkem před promítací plátno, na kterém se během chvilky kočička změnila ve lva, lev v sovu a sova v delfína. To vše dík šikovným rukou paní animátorky. 

Tuhle techniku malování viděli mnozí poprvé, tak jen ve zkratce, co to vlastně ta Písečná animace je. Svým způsobem je to specifický druh umění, kdy paní animátorka kreslí pomocí jemného písku na podsvícenou plochu. Tato plocha se současně odráží přes dataprojektor na plátně či bílé zdi. Všichni tak mohli pozorovat dvojí vjem; obrazce a příběhy, které se objevovaly na stěně a paní animátorku v akci.

Na závěr si některé děti mohli sami vyzkoušet malování do písku. Akci pořádalo společně KIS Tlumačov a DDM Sluníčko Tlumačov.

Fotografie naleznete zde:

https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2023/gallery/lampionovy-pruvod-2/