Domů » Zprávy » Vařilo se deset druhů gulášů

Vařilo se deset druhů gulášů

V sobotu 16. září 2023 se už po páté v naší obci uskutečnil Gulášfest. Tentokráte byl maximální počet družstev, tj. deset.  

V osm hodin ráno se začala smažit cibulka a postupně se přidávaly další ingredience na guláš. Nálada v družstvech byla skvělá, nepanovala žádná rivalita. Ba naopak, bylo slyšet přátelský rozhovor a kamarádské štengrování.

Před 14 hodinou začali do obecního parku u vlakového nádraží proudit návštěvníci, kteří byli lační ochutnat hovězí, vepřové, segedínské a zvěřinové guláše. Všechny družstva měly na stáncích i doplňkový prodej, takže byla k mání např. klobáska z udírny, cuketové placky, nakládaný hermelín, spousta sladkostí a atd.

V pátém ročníku Gulášfestu Tlumačov 2023 soutěžili:

S.K. Tlumačov – Segedínský guláš – hlavní kuchař Michal Hric, Tlumačov
Myslivecké sdružení Hék – Vepřový guláš – hlavní kuchař Lubomír Krajča, Tlumačov
Pančaváci Chropyně – Kančí guláš – hlavní kuchař Roman Hradil, Chropyně

Kvasičáci – Pivní guláš – hlavní kuchař Radek Řezníček, Kvasice

Piráti Kvasice – Pirátský guláš – hlavní kuchař Radek Kahaja, Kvasice

Sokolíci Žlutava– Hovězí guláš – hlavní kuchařka Zdena Goišová, Žlutava

Opuštění námořníci – Námořnický guláš – hlavní kuchař Pavel Gorčík, Tlumačov

Jelimani – Jelení guláš – hlavní kuchař Pavel Polák, Tlumačov

Matesův team – Segedínský guláš – hlavní kuchař Martin Galatík, Kroměříž

Dream team – Zálesácký guláš – hlavní kuchař Stanislav Novotný, Hulín

Úderem 16 hodiny se parkem rozeznělo bubnování. Bubenická show, to byla bezprostřední síla a energie rytmů. Během show bylo vidět i slyšet, co všechno bubny dokážou. Viděli jsme, že se s nimi dá i tančit, bylo to vystoupení plné pohybu a tance. A mělo velký úspěch.

Úderem 18 hodiny byly uděleny 2 ceny: Pohár starosty obce za nejlepší guláš – (5členná porota hodnotila anonymně chuť, vůni, vzhled atd. guláše). Členové poroty: Antonín Chromčák – provozovatel Restaurace Černý kůň Tlumačov, Jarmila Zakravačová, ředitelka Městského informačního centra Hulín, Ing. Stanislav Kolář, starosta obce Žlutava, Aleš Judas, zastupitel obce Kvasice a moderátor akce Pavel Dočkal ze Sazovic.

Dále byla udělena Cena návštěvníků. Návštěvník Gulášfestu, který si zakoupil degustační kartu, měl v ceně této karty ochutnávku všech 10 soutěžních gulášů.

Zajímavostí letošního Gulášfestu byl fakt, že jedno ze družstev tvořili dva lidé, z nich jeden měl vážné zdravotní problémy (Parkinsonova choroba). Patřil mu náš obdiv.

Výsledky:

Pohár starosty obce za nejlepší guláš
1. Kvasičáci – Pivní guláš


Cena návštěvníků
1. Opuštění námořníci – Námořnický guláš

2. Kvasičáci – Pivní guláš

3. Myslivecké sdružení Hék – Vepřový guláš

Radost všech výherců byla velká, což můžete vidět na fotografiích.

Opuštěný námořník Pavel Gorčík, výherce ceny návštěvníků, byl opravdu opuštěný. Guláš vařil po většinu času sám. Možná i proto byl guláš výborný, protože mu do toho nikdo nekecal.


Celá akce se konala za překrásného podzimního počasí. Pivo a limo teklo proudem, děti si mohly zařádit ve skákacím hradu, dospěláci, a nejen oni, využili možnosti nechat se zvěčnit na výkres od karikaturisty a po vyhlášení výsledků proběhla v parku diskotéka. Děkujeme všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu celého Gulášfestu.
Už před dvěma lety jsme slibovali udělování další, třetí ceny – Ceny za originální stánek a kostýmy. Budou se hodnotit soutěžní týmy z pohledu estetiky a originality nápadů při tvorbě stánků, oblečení a celkově jejich vystupování. Proto neváhejte a zúčastněte se Gulášfestu Tlumačov 2024. Za rok na shledanou.

Fotografie naleznete zde:

https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2023/gallery/gulasfest-2023/