Domů » Zprávy » V březnu to v knihovně žilo.

V březnu to v knihovně žilo.

V úterý dne 24. března 2015 se v Kulturním a informačním středisku Tlumačov uskutečnila přednáška cestovatele Jiřího Sladkého na téma „NEZNÁMÁ ÍRÁNSKÁ POUŠŤ“.

Promítáním z expedičního putování přes dvě pouště východního Íránu jsme se věnovali jejich přírodní tváři, ale i obyvatelům, etnografickým poznatkům a málo známým archeologickým objevům. Pan Sladký nás zavedl na neprobádaná místa, z nichž máme dosud jen minimálně zpráv. Mnohá témata možná u nás ještě nebyla prezentována – nejžhavější poušť světa a její roztodivná příroda, královské sídlo z doby bronzové, návštěva liliputů.

V tom samém týdnu, z pátku 27. března na sobotu 28. března 2015, prožilo osm dětí noc v knihovně. Připojili jsme se tak k celostátní akci knihoven „Noc s Andersenem“.
Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí boj o zájem dětí a dětské čtenářství s konkurencí populárnějších médií. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje – knihy soupeří s mnoha akčními lákadly – bezduché vysedání před televizní obrazovkou a hraní různých her na počítači. V seznamu knihoven ani letos nechyběla ta naše – tlumačovská. Po ubytování čekala na děti pohádková soutěž. Rozdělily se do dvou skupin a odpovídaly na otázky spojené s pohádkovým tématem. V 18 hod. nám vedoucí kroužku „vlakový modelář“ při DDM Sluníčko, pracoviště Tlumačov, pan Pavel Baďura otevřel pro děti svět vláčků a mašinek. Projel s nimi všechny vlakové stanice s různými typy vagonků. Za ochotu a svůj čas věnovaný dětem mu patří velké dík. Nesměly chybět ani oblíbené výrobky. Tentokrát jsme s dětmi vyráběly akvária z krabic od bot a velikonoční slepičky. Po výrobcích dětem vyhládlo a pustily se s chutí do nachystané večeře. Každý si pochutnal na tom co má rád, ať už to byl chleba s paštikou, sýrem či salámem. U promítané pohádky si smlsly na zmrzlině. Když se blížilo k jedenácté večerní hodině, byl už každý unavený a těšil se na usínání ve spacáku. Natažený budík na sedm hodin ráno nemusel ani zvonit a děti se samy budily už kolem šesté hodiny. To už měly nachystané na snídani buchty a koláčky od maminek. Nejvíc chutnal koláč od maminky Žanetky Ševčíkové. Po snídani jsme si zahrály hry a mezitím si pro děti chodily už jejich maminky. Příští rok se těšíme s dětmi na shledanou.

V březnu knihovna odměnila nejčastějšího dětského návštěvníka Terezku Jonáškovou hezkou knihou. Šest občanů využilo březnové registrace zdarma a knihovna tak získala nové čtenáře.

Fotografie v galerii – V březnu to v knihovně žilo