Domů » Zprávy » Noc s Andersenem

Noc s Andersenem

Noc s Andersenem je akce knihoven na podporu dětského čtenářství, při níž děti nocují v knihovně u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře, Hanse Christiana Andersena. Akce se koná v den, kdy byl v roce 1967 vyhlášen Mezinárodní den dětské knihy.

Dvanáct dětí se sešlo v podvečerních hodinách v místní knihovně, aby strávily noc mezi knihami. Po příchodu jsme začali s tvořením. S blížícími se Velikonocemi jsme s předstihem vytvořili pro maminky dekoraci do květináčů. Každý dostal vajíčko z polystyrenu, které si nazdobil podle svých představ. Vznikly nám tak „indiánská kuřátka“, slepičky, nebo polepená vajíčka zvířátky. Dále jsme vystřihovali vejce z papíru a tvořily z nich kraslice. Po tvoření následovala zábava a děti se šly „vyřádit“ do dětské herny, kde jsme pro ně připravili překážkovou dráhu na čas. Ten, kdo měl nejrychlejší čas, dostal odměnu. Po náročné práci, jak ruční, tak fyzické, děti dostaly hlad. Proto jsme se rychle pustili na vaření dětmi oblíbených párků v rohlíku. V čase čekání na párků tak nesměly chybět brambůrky, popcorny a různé pochutiny. Po večeři následovalo promítání pohádky „Monstra vs vetřelci“, při které každý mlsal „poklad Ledové královny“ v podobě nanuku. Po celovečerním programu byly děti unavené a začaly se chystat ke spánku. Všichni zalehli do postýlek a Violka Gazdová nám na dobrou noc četla krásnou pohádku.

Po pohádkovém probuzení se do druhého dne děti posnídaly buchty, koláče a bábovky od maminek. Po snídani jsme si zahráli soutěž „knihovna hledá talent“, následovala hra na sochy, tichou poštu, a kdyby si pro ně nepřišly maminky, tak si hrajeme další a další hry. Pro děti to byla pohádkově strávená noc se spousty her a zážitků s kamarády, která se dá zažít jen v naší knihovně.

Odkaz na foto: https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2023/gallery/noc-s-andersenem-5/