Domů » Zprávy » Tlumačovský košt pálenek slavil dvacáté výročí

Tlumačovský košt pálenek slavil dvacáté výročí

V sobotu 11. února se konal již 20. ročník Tlumačovského koštu pálenek. Ano, opravdu jsme už podvacáté hodnotili tu nejlepší pálenku nejen od místních, ale i přespolních milovníků tvrdého alkoholu.

Sluší se proto, abychom trochu bilancovali, ohlédli se společně do minulosti.

 V roce 2008 pracovnice Kulturního a informačního střediska Tlumačov obnovili, po dvouleté pauze, společně se členy místní organizace zahrádkářů již započatou degustaci. V daném roce to byl 4. ročník. V roce 2021 se košt kvůli pandemii Covid 19 nekonal a minulý rok se na organizaci podílelo jen kulturní středisko. Od roku 2012 jsme přidali i košt různých pochutin např. bramboráky, štrúdly, bábovky, škvarkové pagáčky, aj.

V roce 2008 označili degustátoři jako nejlepší lihovinu paní Josefy Geršiové z Kudlovic, kterou do soutěže přihlásil Miloslav Stoklásek, druhé místo obsadila paní Dagmar Meisenbichlerová z Tlumačova a na třetí příčku dosáhla paní Jiřina Tomaštíková z Otrokovic.

Nejvíce bodů v roce 2009 získala pálenka Jaroslava Machálka z Tlumačova, na dalších místech skončily Jaroslava Brázdilová z Miškovic a Ivana Fialková rovněž z Tlumačova.

Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2010 se stal pan Miroslav Šedo, 2. místo obsadil pan Jaroslav Machálek a pan Ladislav Mišák skončil na 3. místě. Všichni tři byli místní občané.

V roce 2011 se na 3. místě umístila se svou pálenkou paní Helena Němcová, za ní velmi těsně obsadil 2. místo pan Zdenek Brázdil. Vítězným destilátem se stala obecní pálenka.

Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2012 se stali místní zahrádkáři. Podle předsedy tlumačovských zahrádkářů pana Miroslava Šoltyse se jednalo o několik let starou pálenku z jablek. 2. místo obsadil pan Jaroslav Machálek a pan Vladimír Vrtal stanul na 3. místě. Nejlepší bramborák usmažila paní Ladislava Šoltysová.

Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2013 se stal pan Antonín Kunčar. V těsném závěsu za ním skončili se svým vzorkem místní zahrádkáři a třetím v pořadí se stal pan Petr Hübel. První místo za škvarkové pagáčky si odnesla paní Helena Němcová

Vítězem koštu pálenky 2014 se zaslouženě stali zahrádkáři II., a krásném druhém místě skončila paní Dagmar Meisenbichnerová a v těsném závěsu za ní skončil pan Ing. Věroslav Viliš. První místo za štrúdl si odnesla paní Ladislava Šoltysová.

Nejlepší pálenku pro rok 2015 letos vypálila a zlatou medaili si odnesla p. Irena Masařová, stříbrnou příčku obsadila p. Marie Nováková a bronzová medaile putuje do Žlutavy k p. Volaříkové. Nejchutnější okurky přinesla paní Sylva Němcová.

Vítězem koštu pálenky 2016 se stala paní Masařová, za ní skončil pan Darebník a třetí místo obsadil pan Brázdil. První místo za pomazánku si odnesla paní Šoltysová.

Suverénním vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2017 se stal pan Vratislav Dufek, na druhém místě se umístila paní Marie Talašová a třetí místo si zasloužil pan Petr Fianta. Bábovce s tvarohem a kandovaným ovocem paní Marie Novákové nemohl nikdo odolat, a proto si zasloužila prvenství.

Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2018 se stal pan Mojmír Němec, jeho pálenka byla ze švestek (durancií) z tlumačovského sadu, ročník 2011. Druhé místo obsadil pan Ivan Stoklásek a paní Irena Masařová si odnesla medaili 3. místo. Zvítězil bramborový salát paní Jiřiny Vrtalové.

Rok 2019 dopadl takto: 1. místo pan Čechman J., 2. místo paní Masařová I. a 3. místo paní Talašová M. Soutěž v chuťovkách ovládla paní Alena Fiantová.

Nejlepší pálenkou se v roce 2020 stala meruňkovice pálená v roce 2015 z Velkopavlovické odrůdy od paní Marie Talašové. „Tento destilát už pobral víc ocenění,“ podotkl pan Talaš, manžel paní Marie, při přebírání poháru a věcného daru. Druhé místo obsadil pan Petr Karlík a třetí pan Michal Symerský. Nejvíce mlsným jazýčkům chutnala sekaná od paní Anny Vilišové.

Karlátka, též kadlátka, jsou nářečím nazvané švestky podle Karla IV., který jejich sazenice přivezl z Francie. A přesně z této odrůdy švestek vypálila nejlepší pálenku roku 2022 paní Hana Brázdilová z Tlumačova, která zvítězila na letošním koštu. Na druhém místě se umístil pan Ivan Stoklásek z Otrokovic a třetí místo obsadil „Tlumačák“ pan Antonín Jonášek. Obě slivovice byly ze švestek. Již podruhé se hodnotil nejchutnější bramborák a po 10 letech opět zvítězila paní Ladislava Šoltysová.

A jak dopadl letošní košt? Sešlo se 44 vzorků, které hodnotilo 36 degustátorů. Rozhodli o níže uvedeném pořadí TOP 10 vzorků. Do soutěže slaného pečiva z listového těsta přispěly jen tři kuchařky. Děkujeme moc paní Marii Novákové, Kateřině Odstrčilové a vítězce paní Šopfové.

Pořadí:

1.       Masařová Irena
2.       Pivodová M. (cenu přebíral pan Brázdil)
3.       Talaš Jiří + Marie
4.       Mojmír Vrána
5.       Brázdil Josef
6.       Švendová Anežka
7.       Stašková
8.       Miklík Karel
9.       Handl Zlín
10.     Dufek

Více fotografií – ve fotogalerii.