Domů » Zprávy » Stavění májky symbolizuje lásku a stráží obec

Stavění májky symbolizuje lásku a stráží obec

Májka je oslavována jako symbol lásky, plodnosti a mládí – ale také jako strážce obce. Tradičně se muži vydávají poslední dubnový den do lesa (v dnešní době kdykoli v týdnu před čarodějnicemi), aby uřízli co nejvyšší strom. Muži z budoucí májky oloupou kůru, oklestí ji a děvčata ozdobí její vršek stuhami a krepáky.

Pod korunou stromu je uvázán ozdobený věnec, který symbolizuje panenství dívek ve vsi. Právě kvůli němu musí mladíci hlídat májku přes noc. Chlapci z okolních vesnic se totiž během noci mohou pokusit májku pokácet, a získat tak symbolické panenství děvčat pro sebe. Dodnes je nebetyčnou ostudou, pokud muži svou májku nedokáží přes noc uhlídat.

Tolik informace z internetu.

A jak je tomu v naší obci? Konečně po 3 letech, v neděli 1. května, byla májka postavena tradičním způsobem za přítomnosti veřejnosti. V roce 2020 se májka kvůli pandemii Covid19 vůbec nestavěla a minulý rok byla vztyčena, ovšem bez účasti občanů a návštěvníků Tlumačova. Také kvůli pandemii.

Jsme rádi, že si lidé opět našli cestu na společenské akce v obci. Je důležité setkávat se, poklábosit o věcech důležitých i zanedbatelných.

Proto vás všechny zveme v sobotu 28. května na její pokácení. Děti se můžou od 15 hodin těšit na vystoupení klauna a skákací hrad. Dospělí zase na bečku piva zdarma od starosty obce.

Fotografie: https://www.tlumacov.cz/zivot-v-obci/fotogalerie/fotogalerie-z-akci/fotogalerie-z-roku-2022/gallery/staveni-majky-2/