Domů » Zprávy » Noc s Andersenem v knihovně

Noc s Andersenem v knihovně

V prostorách knihovny přenocovalo z pátku 1. dubna na sobotu 2. dubna celkem 14 dětí. Uskutečnila se totiž Noc s Andersenem, při které děti prožily mezi knížkami příjemné chvíle.

V půl páté přivedli rodiče své ratolesti, aby strávily noc v naší knihovně. Po příchodu se děti ubytovaly, vybalily spacáky a zabraly si místa na matracích, které byly rozmístěny po celé knihovně. Pak jsme se pustili do oblíbeného tvoření. Tentokrát jsme tvořili velikonoční košík a skládanku „noc a den“. Když měli všichni svůj výtvor hotový, přesunuli jsme se do dětské herny, kde se děti doslova „vyřádily“. Po hodině pohybu už všem nocležníkům vyhládlo a s chutí se pustili do večeře. Zbaštit tři párky v rohlíku a na to si dát zmrzlinu, nebyl pro některé žádný problém. Po večeři se děti převlékly do pyžama a šly sledovat promítanou pohádku. Tentokrát jsme zvolili novinku Encanto. Po skončení promítání padly děti únavou na matraci a na dobrou jim paní knihovnice ještě četla pohádky.

Ráno o půl sedmé už se na nás hrnuli otázky: „Paní knihovnice, co budeme dělat?“ Když zazněla odpověď: „Snídat“, tak se všichni rozběhli ke stolu, kde byly už nachystány koláče, které napekly maminky. Moc za ně děkujeme. Po snídani jsem si zahráli hry, jako třeba živé pexeso, hra na výměnu, slovní fotbal. Nakonec jsme se dětmi nechali přemluvit a šli si ještě na chvíli hrát do herny, kde si pro ně postupně přicházeli rodiče.

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí boj o zájem dětí a dětské čtenářství v konkurenci populárnějších médií. Cesta, jak přivést děti ke knize a četbě existuje a je docela jednoduchá – dát jim osobní příklad a ukázat, že číst je veliké dobrodružství.

Petra Šimoníková, kulturní pracovnice a knihovnice KIS Tlumačov

Fotografie v galerii Noc s Andersenem