Domů » Zprávy » Po guláších se jen zaprášilo aneb Gulášfest po třetí

Po guláších se jen zaprášilo aneb Gulášfest po třetí

V sobotu 18. září 2021 se konal v naší obci 3. ročník Gulášfestu Tlumačov 2021. Zúčastnilo se ho 8 družstev a bezpočet návštěvníků.

„Rozkrájej na malé kostky pro 6 osob nejméně půl druhé nebo dvě libry hovězího masa, buď od svíčkové pečeně nebo ze spodního šálu, dej ho na rendlík, k němu kousek másla (na dvě libry masa asi tři loty), dvě cibule á petruželóvý kořínek, oboje drobně rozkrájeno, a nech to spěšně dusit; kdyby to tuze vysmáhlo, podlej to trochou hovězí polívky nebo také vody, osol to patřičně, a dej k tomu trochu majoránky, trochu tureckého pepře (Paprika) nebo jen obyčejného pepře; když to dáš na mísu, udělej okolo věnec ze zemčat. Tento guláš může se dělati také z telecího i ze skopového masa“, tak tolik recept na guláš podle naší největší kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.
Jestli a jak postupovaly soutěžní týmy podle tohoto receptu, nevíme. Jisté je ale to, že všech osm gulášů se podařilo připravit mezi 8 a 14 hodinou a chutnaly, tak jak měly (podle slov tvůrců – kuchařů).

Dvě hodiny po poledni začali do obecního parku v ulici Sokolská proudit návštěvníci, kteří byli lační ochutnat hovězí, vepřové a zvěřinové guláše. Našel se i jeden buřtguláš.

Ve třetím ročníku Gulášfestu Tlumačov 2021 soutěžili:

Hratelní – Žratelný guláš – hlavní kuchařka Gabriela Nevídalová, Tlumačov
Jelimani – Srnčí guláš – hlavní kuchař Pavel Polák, Tlumačov
Guláš parta – Párty guláš – hlavní kuchař Adam Buršík, Tlumačov
Vodácký klub Kvasice – Dračí guláš – hlavní kuchař Radek Kahaja, Kvasice
MS Hék – Kančí guláš – hlavní kuchař Lubomír Krajča, Tlumačov
Zkus a uvidíš – Buřt guláš – hlavní kuchař Martin Pavelka, Tlumačov
S.K. Tlumačov – Výroční fotbalový guláš – hlavní kuchař Michal Hric, Tlumačov
Kluci z hor – Hovězí guláš z veselého béčka – hlavní kuchař Petr Vlček, Machová

Krátce po 17 hodině byly uděleny 2 ceny: Pohár starosty obce za nejlepší guláš – (5členná porota hodnotila anonymně chuť, vůni, vzhled atd. guláše). Členové poroty: p. Petr Horka, starosta obce Tlumačov, p. Josef Benek, starosta obce Machová, Ing. Dušan Odehnal, starosta obce Kvasice, p. Martin Tobolík, provozovatel Hospody u Hřebčína Tlumačov a moderátor akce p. Pavel Dočkal ze Sazovic.
Dále byla udělena Cena návštěvníků. Návštěvník Gulášfestu, který si zakoupil degustační kartu, měl v ceně této karty ochutnávku všech soutěžních gulášů zdarma. Celkem bylo prodáno 130 hlasovacích karet, to znamená, že každé družstvo muselo minimálně uvařit 13 litrů + 0,5 litru pro porotu šťávy se 130 kousky + 5 kousků masa pro porotu. (Jedna degustační porce je 100 ml šťávy a 1 kousek masa.)

Soutěžící a návštěvníci se dočkali překvapení, když se ukázalo, že jak porotě, tak i veřejnosti nejvíce chutnal guláš pod názvem „Žratelný“ od týmu Hratelní. Toto družstvo tedy získalo obě ceny: Pohár starosty obce za nejlepší guláš a Cenu návštěvníků.

Výsledky:

Pohár starosty obce za nejlepší guláš
1. Hratelní – Žratelný guláš
2. S.K.Tlumačov – Výroční fotbalový guláš
3. Guláš parta – Párty guláš

Cena návštěvníků
1. Hratelní – Žratelný guláš
2. Jelimani – Srnčí guláš
3. Vodácký klub Kvasice – Dračí guláš

Perličkou letošního Gulášfestu bylo přihlášení osmého týmu. Ještě v den konání, ráno v 6 hodin, bylo soutěžních družstev sedm. Najednou, kde se vzal, tu se vzal, stojí přede mnou mladý kluk a prý: „Můžu se ještě přihlásit? Že bych jako vařil guláš. No, budu asi v týmu sám, možná mi dojde pomoc kamarád. Ne, nebojím se toho, jsem kuchař, to zvládnu. Ještě bych si zajel nakoupit suroviny, no a budu vařit buřtguláš“. Po krátké poradě s ostatními jsem jeho přihlášku přijala a klučina úderem 8 hodiny ranní rozdělal oheň pod větším kotlíkem. A jak jeho guláš dopadl? Podle toho, co jsem vyslechla od návštěvníků, nebyl vůbec špatný, prostě se povedl.
Celá akce se konala za příjemného podzimního počasí. Pivo a limo teklo proudem, děti si mohly zařádit ve skákacím hradu, dospěláci, a nejen oni, využili možnosti nechat se zvěčnit na plátno od karikaturisty a po vyhlášení výsledků proběhla v parku diskotéka. Děkujeme všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu celého Gulášfestu.
Na příští rok chystáme novinku – Cenu za originální stánek. Budou se hodnotit soutěžní týmy z pohledu estetiky a originality nápadů při tvorbě stánků, oblečení a celkově jejich vystupování. Neváhejte a zúčastněte se Gulášfestu Tlumačov 2022. Za rok na shledanou.

Všechny fotografie naleznete zde:
https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Gulasfest_Tlumacov_2021/ .


Fotografie v galerii – Gulášfest 2021