Domů » Zprávy » Po dvou letech zněly Tlumačovem heligonky

Po dvou letech zněly Tlumačovem heligonky

Setkání heligonkářů z blízkého i dalekého okolí bylo v minulosti součástí programu tlumačovských Pivních slavností. V roce 2020 se slavnosti nekonaly z důvodu epidemie Covid 19, a ani heligonkáři se nesešli. Letos, i přesto, že se Pivní slavnosti neuskutečnily, proběhlo už čtvrté Setkání heligonkářů.

Milovníci tohoto hudebního nástroje, hráči i posluchači, se setkali v sobotu 24. července na náměstí Komenského v Tlumačově.
Za krásného slunného odpoledne vystoupilo celkem 27 účinkujících. V jejich podání zazněly české, moravské i slovenské lidové písničky a skladby a diváci si mnohé zazpívali společně s nimi. Na všech bylo znát, že jsou rádi pospolu a mají radost ze setkání. Během akce pan Miroslav Musil poděkoval výjimečnému člověku a muzikantovi panu Jaroslavu Novákovi za celoživotní rozdávání radosti svou hrou na heligonku.
Důležitá je skutečnost, že heligonkáři připravili příjemnou zábavu pro lidi všech generací včetně dětí, které si užívaly, při krásných písničkách, skákacího hradu.

Připomeňme si, co to vlastně heligonka je.
Heligonka patří mezi tzv. diatonické nástroje a jsou pro ni charakteristické silné heligonové basy.
Jaký je rozdíl mezi pojmenováními heligonka a harmonika? Slovo harmonika se používá všeobecně, pro všechny harmoniky, ať jsou klávesové nebo knoflíkové.
Nejznámějšími typy tahací harmoniky jsou akordeon a heligonka. Rozdíl mezi nimi je patrný na první pohled: akordeon má klávesy uspořádané jako klavír, heligonka má místo kláves knoflíky. Další rozdíl zaznamenáme při poslechu: u akordeonu nezávisí výška tónu na směru pohybu měchu, u heligonky se výška tónu mění.
Z pohledu do historie vyplývá, že první jednoduchý nástroj vyráběli u nás už v roce 1885 bratři Josef a Jan Hlaváčkovi. Později se k nim přidali další výrobci harmonik: Vavřín, Lubich, Stibitz, Kebrle a jiní. V té době si harmonika získala velkou oblibu na českém venkově. Okolo roku 1900 zkonstruoval heligonové basy harmonikář Císař z Loun. Hlaváčkové je montovali do harmonik a charakteristická zvuková mohutnost basů je proslavila po celém světě.
Heligonky jsou nejoblíbenější lidové nástroje. Na popularitě jim však přidávají i současní hudební interpreti, například Jarek Nohavica, který dokazuje, že na heligonku zahrajete prakticky vše a hra na tento tradiční hudební nástroj není vůbec těžká. (zdroj internet).

https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Setkani_heligonkaru_2021 .

Fotografie v galerii – IV. ročník Setkání heligonkářů Tlumačov 2021