Domů » Zprávy » Obec Tlumačov připomene Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěšením moravské vlajky

Obec Tlumačov připomene Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěšením moravské vlajky

Obec Tlumačov se letos poprvé připojuje k tradici mnoha obcí a měst, které každoročně 5. července v „Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje“, vyvěšují na budově úřadu moravskou vlajku.

Cílem akce je připomínka Moravy jako základního kamene naší státnosti, jejího významu ve společných dějinách Čech, Moravy a Slezska, bohatých tradic, nezaměnitelné kultury, historie a přírodních krás. Připomene se tak tisíciletý odkaz Moravy a její historické role, kterou sehrála na počátku našich národních dějin, v den Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří zavedli první slovanské písmo, a které papež Jan Pavel II. jmenoval duchovními patrony Evropy. Vyvěšováním moravské vlajky vyjadřují obce a města podporu moravským tradicím a hold společné historii také obce ve Slezsku, v Čechách i v zahraničí.
Zajímavostí je, že oficiální podoba moravské vlajky, na rozdíl od znaku, neexistuje, neboť Moravě nebyla udělena. V současné době se používá několik jejich podob, které vycházejí z různých historických pramenů. Nejstarší podobou vlajky je modrý list s bílo-červeně šachovanou orlicí, který je součástí velkého státního znaku ČR, a který má stejnou podobu i s horním žerďovým polem vlajek moravských krajů. Často používanou je také moravská vlajka na žlutočerveném listu.