Domů » Zprávy » Hrad Lukov – tajemná zřícenina, Valdštejnův dub, templářský poklad a krásná příroda

Hrad Lukov – tajemná zřícenina, Valdštejnův dub, templářský poklad a krásná příroda

VÝCHODNÍ MORAVA – Sbírejte inspiraci pro návštěvu míst, která byste chtěli poznat. Budeme rádi, když si z našich tipů na výlety sestavíte vlastní CESTOVATELSKÝ DENÍK k objevování Východní Moravy.

Dnešní tip Cestovatelského deníku míří do Lukova k poznání zříceniny zdejšího hradu a jeho okolí. Pestrá historie, zajímavé příběhy, atraktivní prostředí, krásná příroda, dobrá dostupnost – to jsou hlavní důvody, proč hrad Lukov navštívit. Ne náhodou získal ocenění Památka roku 2016 a zcela bez rozpaků můžeme konstatovat, že se jedná o nejkrásnější hradní zříceninu na Moravě.

K cestě do Lukova z krajského města Zlína potřebujete zhruba čtvrthodinku jízdy autem, nebo hodinu jízdy na kole. Když pak vystoupáte lesem necelý kilometr do kopce, ocitnete se v areálu hradu Lukova, který patří svou rozlohou k vůbec největším hradům na Moravě.

Hrad byl postaven na počátku 13. století z velké částí na strmé skále v jihozápadní části Hostýnských vrchů. Horní hrad je obklopen hradním příkopem, k němuž vede zachovalý pilířový most a vstupní brána. Dolní hrad je přístupný ze tří směrů.

Jak již bylo naznačeno, hrad Lukov má velmi rozsáhlou a pestrou historii, v níž nescházejí významné osobnosti, například mocný rod Šternberků, český král Karel IV či slovutný válečník Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Dodnes pod hradbami roste mohutný dub s obvodem kmene 530 centimetrů, který údajně zasadil sám Albrecht z Valdštejna. Hrad byl terčem řady útoků, krušné chvíle zažil jak v 15. století, v době česko-uherských válek, kdy byl dobyt a vypálen vojsky uherského krále Matyáše Korvína, tak i v době třicetileté války, kdy jej ovládli Švédové. Ti nenechali nic náhodě – když jej opouštěli dle tehdejšího „zvyku“ jej vyrabovali a zapálili. Hrad byl pak znovu opraven a byl využíván až do 18. století, na jeho konci však byl opuštěn a rychle se stal zdrojem stavebního kamene.

Lukov, jako spousta dalších hradů, je opředen řadou pověstí, z nichž ta nejznámější je o zakopaném pokladu templářů, jenž je údajně ukryt v podzemních chodbách. Poklad zatím čeká na svého objevitele, neodhalil jej ani archeologický průzkum.

Tvář v minulosti zdevastované zříceniny se od poslední čtvrtiny minulého století výrazně mění. Od roku 1987 probíhá postupná památková obnova, na které se podílejí členové hnutí Brontosaurus a Spolek přátel hradu Lukova. Díky nim se hrad ze zanedbané a mnohdy nebezpečné ruiny proměnil ve vyhledávaný turistický cíl. Kromě kouzla dob dávno minulých přitahuje krásou a jedinečností přírodního prostředí, ve kterém je zasazen. Hrad samotný, jak jsme zmínili, stojí z velké části na příkré skále a další skalní bloky a stěny jsou pak v okolí. Jednak jsou roztroušeny přímo pod hradbami, ale daleko atraktivnější je pro návštěvníky skupina skalních stěn zvaná Králky. V okolí hradu je vybudován systém naučných stezek, které odhalují řadu zajímavostí z historie i okolní přírody.

Již 5 let je na Lukově zpřístupněna kaple sv. Jana Křtitele. Je to místo se zvláštní atmosférou, nabádá ke zklidnění, zamyšlení. Je to místo vybízející poutníky k zastavení, areálem hradu prochází trasa Cyrilometodějské stezky vedoucí ze sv. Hostýna do Velehradu.

Hrad Lukov je častým cílem školních výletů, pro školní skupiny jsou připraveny poutavé vzdělávací programy, které probíhají v učebně v hradním areálu.

Možná to bude pro mnohé překvapením, ale hrad Lukov je místem, kde se zřejmě odehrály první lyžařské závody v českých zemích. Všeobecně se prvenství přisuzuje krkonošskému hraběti Harrachovi, který, jak praví dostupné prameny, inicioval v roce 1895 vznik Českého krkonošského spolku ski, který o pár let později uskutečnil závody na lyžích. Nicméně historie lyžování v Lukově je ještě o něco starší. Někdejší majitel lukovského panství, hrabě František Seilern, totiž vybavil lyžařskou výstrojí zaměstnance vlastní lesní správy již v roce 1893 a v témže roce uspořádal na svahu nad Lukovem závody ve sjezdu a běhu na lyžích. Aby tato tradice nebyla zapomenuta, pořádá se na hradě Lukově tradiční Lukovský zimní víceboj, jehož součástí je i jízda na tradičních ski. (A je zde potřeba doplnit, že s rodem Seilernů jsou spojeny také počátky ZOO Zlín, která leží na dohled od Lukova a je nejvíce navštěvovaným turistickým cílem Zlínského kraje).

Ke zřícenině hradu Lukova patří také další zajímavé akce, například tradiční Den hradu. Ten se letos odehraje 19. září. A hned tento víkend – 15. a 16. srpna 2020 si na hradu užijete Víkend s rytíři. Ti zde budou mít po oba dny rytířský tábor, navíc se v sobotu od 15 hodin můžete stát svědky rytířského klání.

Jak se na Lukov dostanete?
Motoristé z centra obce ulicí Hradskou vyjedou na parkoviště na okraji lesa. Odtud pak je nutno jít po svých, ke hradu vede značená cesta dlouhá cca 900 metrů. Pěší turisté využijí zejména červeně značenou turistickou trasu procházející obcí Lukov a pokračující dále do Hostýnských vrchů. V okolí hradu je zeleně vyznačena trasa naučné stezky umožňující bližší poznání zajímavostí. Pro cyklisty je nejvhodnější zvolit lesní cestu od parkoviště na konci ulice Hradská. Na hrad Lukov můžete i na koni, u dolního hradu je k dispozici úvaziště pro koně. Je zde také zázemí pro návštěvníky, nabídka občerstvení, odpočinku a prostor pro pořádání akcí, třeba hradních jarmarků. Dolní hrad je volně přístupný, ke vstupu do atraktivních objektů horního hradu zaplatíte vstupné, jehož výše nikoho neodradí, odpovídá totiž zážitkům, které vás čekají. O prázdninách je hrad otevřen denně, v září a říjnu pak o víkendech a státních svátcích. Podrobnosti jsou uvedeny na
www.hradlukov.cz .