Domů » Zprávy » Naše obec začíná znovu žít kulturním a sportovním životem

Naše obec začíná znovu žít kulturním a sportovním životem

Milí občané Tlumačova,
když jsme na konci roku 2019 připravovaly v Kulturním a informačním středisku Tlumačov kalendář „Tlumačov 2020“, který byl zdarma k vyzvednutí v našem středisku, pochvalovaly jsme si, jak se nám podařilo zjistit téměř všechny termíny větších akcí konajících se v obci, a dát tuto informaci do kalendáře. Pořadatelé byli různí, např. Obec Tlumačov – Kulturní a informační středisko, DDM Sluníčko, Zemský hřebčinec s.p., Moped Team, SDH Tlumačov, S.K. Tlumačov, atd.

Bohužel se ale ukázalo jako pravdivé pořekadlo: „Člověk míní a (v našem případě příroda, člověk – kdo ví) mění“. Od začátku roku jsme „stihly“ uskutečnit pouze tři plánované akce: ve spolupráci s místními stolními tenisty „Turnaj ve stolním tenise“, „Košt pálenek a sekané“ společně se zahrádkáři a 8. února „Reprezentační ples Obce Tlumačov“.
Od 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, bylo KIS pro veřejnost uzavřeno. Skončily veškeré kurzy jógy, přestala fungovat knihovna i dětská herna. Byly zrušeny pronájmy Klubu obce na Zábraní. Jak se všude píše „život se zastavil“. Kulturní a sportovní akce, které jsme měly v plánu tento rok, se postupně rušily. Před dvěma měsíci jsme si říkaly, že se snad ve zdraví dočkáme na konci roku rozsvícení vánočního stromu…
I přesto jsme byly pro veřejnost stále k dispozici. Dokončily jsme vydání březnových Tlumačovských novinek, šily jsme roušky a zároveň fungovaly jako sběrné místo pro roušky od místních šikovných švadlenek a od firem. KISko bylo jejich sběrné i výdejní místo. Kdokoliv přišel během dne k našemu výdejnímu okénku, dostal pokrývku dýchacích cest. První den vydávání roušek byl pro nás velmi emotivní. Časem si člověk zvykl. Taky jsme byly kontaktním místem pro seniory, kteří potřebovali nakoupit, zajít do lékárny, apod. Mimo to jsme prováděly práce na budovách v naší správě, na které není v běžném – „normálním“ roce tolik času.
V současnosti se vrací život, nejen v naší obci, ale i v celém světě, k „normálu“. Chceme vás proto informovat o dalších plánech obce v oblasti kultury a částečně i sportu.
Od 27. dubna je Kulturní a informační středisko Tlumačov otevřeno. Zároveň je v provozu knihovna. Od 11. května probíhá obnovená výuka žáků navštěvující základní uměleckou školu a v budově č.p. 65 se opět scházejí mladí vlakoví modeláři. Od 25. května znovu pronajímáme Klub obce na Zábraní. Vše za zpřísněných hygienických podmínek.
Cvičení jógy pro děti a dospělé a provoz dětské herny se opět rozběhne na podzim po velkých prázdninách.
Stále jsou zdarma k dispozici v informačním centru roušky.

Přehled kulturních, sportovních či jiných akcí k 20.5.2020:

UPOZORŇUJEME, MŮŽE ZASÁHNOUT VYŠŠÍ MOC A TERMÍNY KONÁNÍ AKCÍ SE MOHOU MĚNIT NEBO MOHOU BÝT AKCE ZRUŠENY NEBO VZNIKNOU NOVÉ. PROTO SLEDUJTE NA WEBU OBCE RUBRIKY „AKTUÁLNĚ Z KULTURNÍHO A NFORMAČNÍHO STŘEDISKA A KALENDÁŘ AKCÍ V TLUMAČOVĚ A OKOLÍ.“

30.5. Kácení májky – ZRUŠENO

13.6. Fotbalový turnaj přípravek a žáků. Pořadatel S.K. Tlumačov, Fotbalové hřiště Tlumačov.

13.6. Odpoledne pro celou rodinu – ZRUŠENO, (jako náhrada je v plánu 21.6….)

14.6. Dětský cyklistický závod. Travnatá plocha u fotbal. hřiště na ulici Sportovní. Pořadatel: Moped Team Tlumačov z.s.

20.6. Turnaj v tenisové čtyřhře – muži – O pohár starosty obce Tlumačov, sport. areál ulice Sportovní Tlumačov

21.6., 15:00 hod. ODPOLEDNE PRO DĚTI. Pořadatel KIS Tlumačov, místo konání nám. Komenského (u KISka). Můžete se těšit na „Veselé hrátky z pohádky do pohádky“, soutěže pro děti, skákací hrad a občerstvení.

27.6. Chovatelský den Zemského hřebčince Tlumačov – ZRUŠENO

4.7. Diskotéka 80. léta, Hospůdka Na hřišti Tlumačov.

4.7. Nový turnaj čtyřher MIX tenis Tlumačov, 1. ročník – sportovní areál na ulici Sportovní.

18.7. Prázdninový turnaj v plážovém volejbale smíšených trojic, sport. areál ulice Sportovní, Tlumačov

25.7. Pivní slavnosti – ZRUŠENO

25.7., 20:00 Večerní zábava se skupinou KOSOVCI, Areál u fotbalového hřiště Tlumačov. Pořadatel S.K. Tlumačov.

8.8. Mistrovský turnaj v plážovém volejbale smíšených trojic BEACH cup Tlumačov, sport. areál ulice Sportovní Tlumačov

22.8. Moped rallye Tlumačov – NOVÝ TERMÍN. Závod mopedů a premiérově i závod moto veteránů na okruhu v jádru obce Tlumačov. Zázemí bude v okolí budovy Svazarm a přilehlého parku. Bližší informace se dozvíte na www.mttlumacov.cz .

29.8. 14:00 Den otevřených dveří v místní hasičské zbrojnici Tlumačov. Budou probíhat soutěže pro děti a mládež.

29.8. Zvěřinové hody, Klub obce na Zábraní, MS HÉK Tlumačov

29.8.Ukončení prázdnin, Hospůdka Na hřišti Tlumačov.

4.9.Hry seniorů Mikroregion Jižní Haná – V JEDNÁNÍ

5.9. Cesta za pohádkou, pořadatel KIS a S.K. Tlumačov, místo konání okolí fotbal. hřiště Tlumačov.

12.9. GULÁŠFEST, pořadatel KIS Tlumačov, ZMĚNA MÍSTA KONÁNÍ: Obecní park Tlumačov.

18. – 20.9. Mistrovství ČR ve voltiži, Zemský hřebčinec Tlumačov

26.9. Fotbal Předkolejáci – Zákolejáci, fotbal. hřiště Tlumačov, SK Tlumačov, V JEDNÁNÍ

28.11. Adventní jarmark a slavnostní rozsvícení vánočního stromu, pořadatel KIS Tlumačov, náměstíčko v Tlumačově


Zveme vás také k návštěvě našeho kulturního a informačního střediska a knihovny na náměstí Komenského 170. Pan Petr Stejskal, kdysi učitel matematiky a výtvarné výchovy na ZŠ v Hulíně a dnes tlumačovský důchodce bavící se výtvarnou tvorbou (keramika a sochy), nám v těchto dnech udělal velkou radost. Zapůjčil nám sochu v životní velikosti „Vendula s kočkou“ a daroval sochu princezny Lady z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Jeho díla určitě stojí za podívanou. Už víme, že nejsou jeho poslední, která věnoval obci nebo spolkům.

Renáta Nelešovská, vedoucí a Petra Šimoníková, kulturní pracovnice KIS Tlumačov