Domů » Zprávy » Zvítězila meruňka paní Marie Talašové

Zvítězila meruňka paní Marie Talašové

Rekordní počet vzorků pálenek se sešel v sobotu 25.ledna v Tlumačově na každoročním koštu. Také soutěž o nejchutnější sekanou byla velmi dobře obsazena.

Čtyřicet sedm vzorků pálenek přišlo degustovat 64 návštěvníků. Koštovat se začalo ve 14 hodin a o tři hodiny později byly odevzdány všechny hlasovací lístky. Zhruba v 18,30 byl znám vítěz jak nejlepší pálenky, tak i sekané.
Sekanou přineslo 15 kuchařek a kuchařů. Už od pohledu byla každá jiná, a co teprve ty chutě?! Nejvíce mlsným jazýčkům chutnala sekaná od paní Anny Vilišové. Prozradila nám i recept a tajnou ingredienci: „Recept je klasický, asi tak, jak ji dělá každý. Mleté vepřové maso, vajíčka, cibule, česnek, koření. Já jsem do této vítězné přidala ještě anglickou slaninu.“
Nejlepší pálenkou se v tomto roce stala meruňkovice pálená v roce 2015 z Velkopavlovické odrůdy od paní Marie Talašové. „Tento destilát už pobral víc ocenění“, podotkl pan Talaš, manžel paní Marie, při přebírání poháru a věcného daru. Druhé místo obsadil pan Petr Karlík a třetí pan Michal Symerský.
Velké poděkování patří paní Machálkové (od rybníčka), která na tuto akci upekla 10 kusů domácího chleba. Z vlastní iniciativy. Pět jich putovalo hned do tomboly a zbylé kusy byly nakrájeny pro návštěvníky.
Organizátoři: místní zahrádkáři a pracovnice Kulturního a informačního střediska Tlumačov děkují sponzorům, za věcné dary do tomboly a všem, kteří se účastnili letošního koštu. Příští rok bude ochutnávka pálenek doplněna o nejlepší paštiku.

Pozn.: Vítězný vzorek pálenky byl psán na paní Talašovou. Cenu převzal její manžel a já jsem dál všude uváděla, že zvítězila meruňkovice pana Talaše. Po milém upozornění čtenářky na facebooku jsem raději článek upravila. Podotýkám ale, že panu Talašovi, ani jeho manželce původní verze nevadila. „Je to v rodině,“ komentoval s úsměvem pan Talaš.


Fotografie z akce naleznete zde:
https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Kost_palenek_a_sekane_2020/ .


TOP 10 pálenek:
1. Marie Talašová, 242 bodů
2. Petr Karlík, 237 bodů
3. Michal Symerský, 231 bodů (14 x 5 bodů)
4. Josef Trchalík, 231 bodů (12 x 5 bodů)
5. Petr Fianta, 227 bodů
6. Vladislav Vrtal, 225 bodů
7. Jiří Špaček, 225 bodů
8. Josef Žáček, 223 bodů
9. Ján Malega, 223 bodů
10. Vratislav Dufek ml., 221