Domů » Zprávy » Pestré říjnové akce v KISKU

Pestré říjnové akce v KISKU

Říjen patří již tradičně k měsíci knihoven, proto jsme si pro děti i veřejnost připravili pestrý program.

Celkem 70 dětí z místní mateřské školy přijel ve čtvrtek 24. října 2019 pobavit známý ilustrátor dětských knih Adolf Dudek. Jeho představení se líbilo nejen dětem, ale i paním učitelkám, které se společně s dětmi staly součástí jeho velké show. Áda (jak mu už dlouhá léta naší spolupráce říkáme) kreslil, cvičil, vtipkoval a vyprávěl pohádky. Děti malovaly na velkou bílou tabuli. Někdo dostal za úkol přikreslit k tělu ruce, jiný přidal nohy, další nasadil korunku. Děti se hlásily jako ve škole, každý chtěl předstoupit před své kamarády a ukázat, co umí. Kresby pana Dudka můžeme vidět například v knize Halí Belí, Špalíček pohádek a říkadel, Povídej pohádky, Abeceda a spoustě dalších knih.
Večer v den státního svátku 28. října 2019 jsme připravili pro děti oblíbený lampionový průvod. Přibližně 30 dětí s rodiči nebo prarodiči rozsvítilo své lampiony a všichni prošli Tlumačovem. Průvod vyšel od Kulturního a informačního střediska na náměstí Komenského a skončil u sochy T. G. Masaryka. Na závěr jsme dětem promítali animovanou pohádku „V hlavě“.
V úterý 29. října 2019 jsme mohli s cestovatelem a spisovatelem Jiřím Márou a jeho manželkou Alenou cestovat napříč Kanadou z východu až na západní pobřeží. Poznali jsme významná města a procházeli se překrásnou přírodou. Na cestě jsme mohli vidět, jak se koupali, ale i koulovali, pobavili nás celou řadu veselých i dramatických historek. Zpět do Montrealu jeli pro změnu přes USA a navštívili další unikátní místa. Za všechny jmenujme Mount Rushmore, Niagarské vodopády nebo New York, který jim vehnal i slzy do očí. Jiří Mára je autorem dvaceti cestopisných knih a dokumentárních filmů z různých koutů světa. Za rok se těšíme na další přednášku z jejich cest, jaká to bude? To se necháme překvapit.
S přednáškou na téma využití léčebných účinků bylin a výtažků z pupenů rostlin k léčbě a prevenci civilizačních onemocnění přijala ve čtvrtek 30. října 2019 naše pozvání přednášející paní Mgr. Jarmila Podhorná z Brodku u Konice. Po přednášce byla možnost využít nabídky sestavení kúr z bylin přímo na vaše zvolené obtíže a zakoupení produktů přímo na místě.