Domů » Zprávy » Tip na výlet – z Velkých Karlovic na Soláň

Tip na výlet – z Velkých Karlovic na Soláň

VÝCHODNÍ MORAVA – Velké Karlovice nabízejí spoustu zajímavého k poznávání, navíc leží v krásné přírodě Javorníků a Vsetínských Beskyd.
Dnešní tip na výlet nabízí 10 km dlouhou trasu pro pěší turisty, při níž nabídneme seznámení se zajímavými místy, chůzi v přírodě s krásnými výhledy.
Výchozím místem bude Turistické informační centrum ve Velkých Karlovicích, které sídlí v bývalém kupeckém domě, který kromě informací nabízí také expozici místního muzea Je zajímavá, věnujte jí hodinku času. Pokud vám okolní objekty budu připomínat scény ze seriálu Doktor Martin, pak jste se nemýlili – velká část tohoto seriálu je situována právě do Velkých Karlovic do okolí kostela Panny Marie Sněžné, který stojí na dohled od informačního centra. Ten si rozhodně prohlédněte, barokní stavba postavená z jedlového dřeva bez použití hřebíků či jiných kovových spojovacích prvků si to zaslouží.
Pokud přijedete do Velkých Karlovic vlakem, pak pro tento výlet zvolte stanici Velké Karlovice zastávka a hned od ní se vydejte po žlutě značené trase do Jezerného.
Obcí budete procházet po nedávno dokončené cyklostezce, po cestě si zcela jistě všimnete náhrobků židovského hřbitova. Údolím Jezerné budete zvolna stoupat k romantickému lesnímu jezeru, které okouzlilo i Karla Jaromíra Erbana a inspirovalo jej k napsání pověsti O Karlovském jezeře.
Od jezera, které je asi 4 km od výchozího bodu, bude stezka stoupat zalesněným terénem již příkřeji na hřeben Vsetínských Beskyd do sedla Pod Kotlovou. Zde žlutě značenou trasu opustíme a budeme poslední 4 km pokračovat na Soláň. Čekají nás již cestou výhledy na Moravskoslezské Beskydy, ten nejkrásnější pak z „valašského Olympu“ bájné hory Soláň. Na Soláni si prohlédněte galerii dřevěných soch, zavítejte do Turistického informačního centra Zvonice Soláň, které slouží také jako galerie a místo konání řady zajímavých akcí. A taky zde naleznete možnost občerstvení. Pro zpáteční cestu zvolte autobus. Kdo má ještě dost sil, zvolí sestup 6 km dlouhou zeleně značenou trasou.