Domů » Zprávy » Tlumačov provoněly guláše

Tlumačov provoněly guláše

První říjnovou sobotu, 5.10.2019, uspořádaly pracovnice Kulturního a informačního střediska historicky první Gulášfest v Tlumačově.

Slavnostní zahájení soutěže o nejlepší guláš proběhlo v 8 hodin v areálu Klubu obce na Zábraní. To byla i hodina, kdy se začaly vařit guláše.
Do soutěže se přihlásilo 8 týmů (6 z Tlumačova a 2 z blízkého okolí), které vařily guláš dle vlastního receptu, z nichž jeden byl bezlepkový. Tým měl svůj název a taktéž název guláše. Na stánku musel mít uvedeny všechny suroviny, ze kterých guláš vaří, také musel být znám dodavatel masa na guláš.

V prvním ročníku Gulášfestu Tlumačov 2019 soutěžili:
Moped team Tlumačov – Hovězí speciál
Vodácký klub Kvasice – Dračí guláš
Kluci z hor – Hovězí guláš
Zákolejáci – Dama Dama Guláš
Za fotbal – Ofsajd jak kráva
ŠUBR – Švagrův guláš
Start Tlumačov – 548 těžkých vojenských dní
Vandal, Šindler – Čili – Chilli

Počasí nám ani tentokrát nepřálo (letos na každé akci pořádané KIS Tlumačov prší). Na Gulášfest pršelo od rána až do noci. Soutěžícím a později návštěvníkům to ale vůbec nevadilo. Po celou dobu vládla skvělá nálada.
Areál byl pro veřejnost zpřístupněn už od 8 hodin, aby měl každý možnost nahlédnout pod pokličku mistrů kuchařů. Zažili jsme i kuriózní situaci, kdy zhruba v 10 hodin přišel starší pán s jídlonosičem, aby si koupil guláš na sobotní oběd. Guláše ještě nebyly uvařené, ale pán neodešel s prázdnou. Výborný bramborák ho snad zasytil do 14 hodiny, kdy začala oficiální degustace.
130 ks hlasovacích lístků (degustačních porcí) bylo rozebráno během první 30 minut. Tak velký byl zájem veřejnosti rozhodnout o tom nejlepším guláši. Ti, na které se nedostalo, nemuseli být vůbec smutní, protože všechny guláše byly také volně v prodeji.
Konec hlasování byl stanoven na 16,30 hodin. Návštěvníci a porota hodnotili kvalitu hotového guláše, také kulturu a profesionalitu přípravy, čistotu na pracovišti, nazdobení stánku a celkovou prezentaci týmu. Týmy měly na stánku i svůj doplňkový prodej.

Byly uděleny 3 ceny:
– Cena poroty
– Cena za originalitu
– Nejlepší guláš


Cena poroty:
Porota měla 5 členů: starosta obce, vedoucí kuchařka v restauraci, vedoucí školní jídelny, zástupce vedoucího v restauraci a fajšmekr na jídlo, zejména guláše, který jich sám uvařil několik desítek. Porota hodnotila anonymně, tzn. hodnotila guláš, aniž by věděla, které družstvo ho uvařilo. Rozhodoval vzhled, chuť, barva, vůně.
Cenu poroty získal jednoznačně Dračí guláš od Vodáckého klubu Kvasice.

Cena originality (hodnotili návštěvníci):
vyzdobení stánku, oblečení týmu, vystupování, atd.
Vítěz: Kluci z hor (Machová) v slušivých oblečcích.

Cena za nejlepší guláš 2019:
Vítěz: Tým Zákolejáci, název guláše: Dama Dama Guláš.

Pro zajímavost dávám verdikt jedné členky poroty. Ta si na konec hodnocení smíchala všechny guláše dohromady a prohlásila: „Za mě zvítězil guláš č. 9.“
Ke guláši patří neodmyslitelně pivo. I přes nepřízeň počasí se ho vypilo 600 ks. Pro zahřátí byl připraven svařák i něco ostřejšího do štamprličky.
Účelem soutěže bylo především užít si příjemnou sobotu a zkusit uvařit ten nejlepší guláš. A to bylo bezezbytku splněno.
Pořadatelé děkují všem, kteří s přípravou tak velké akce pomáhali. Byli to chlapi z obecní údržby a v bufetu Otta Šnajdr st. a Radek Šimoník st. s Lenčou a Mončou Řičicovou. Poděkování patří panu Kolomazníkovi z týmu Zákolejáci, který poskytl látku na zakrytí velmi rozbahněného terénu. To usnadnilo návštěvníkům více bezpečný pohyb v celém areálu klubu. Velké díky patří těm, kteří se do soutěže nebáli přihlásit a jít „se svou kůží na trh.“ Guláš umí asi uvařit každý, ale ne každý v takovém množství. Děkujeme také všem návštěvníkům.
Vzhledem k počasí jsme museli, k nelibosti dětí, zrušit skákací hrad. Nebyla ani večerní diskotéka Vaška Vymětalíka.
Naopak jsme rádi zařadili do programu místní kapelu Nic moc pod vedením Pavla Straky. K dobré náladě hráli uvnitř v klubu až do 22 hodin, kdy jsme Gulášfest ukončili.
Příští rok plánujeme stejnou akci, ale už o měsíc dřív, přesněji 12. září 2020.

Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde:

https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Gulasfest_Tlumacov_2019/? .


Fotografie v galerii – Guláš fest