Domů » Zprávy » Tip na jarní výlet – Králův stůl

Tip na jarní výlet – Králův stůl

VÝCHODNÍ MORAVA – V dnešním tipu na výlet se budeme věnovat tajemnému kameni zvanému Králův stůl. Je to jedno z mnoha zajímavých míst v nenápadném pohoří Chřiby, které se zvedá mezi Kyjovem a Otrokovicemi.
Králův stůl je kámen, který vzbuzuje zájem laiků i odborníků již dlouhá desetiletí. Jeho existence byla zmíněna například v listině českého krále Přemysla Otakara I. z roku 1228, kdy označoval hranice tří tehdejších panství. Funkci hraničního kamene, pokud to takto můžeme říci, plní částečně dodnes, ale spíše tu symbolickou – pomyslně leží v území mezi národopisnými oblastmi Hanou a Moravským Slováckem.
Názorů na původ a účel kamene je celá řada. Některé se opírají o seriózní vědecké zkoumání, některé obsahují notnou dávku představivosti a fantazie. Zjevné je to, že se jedná o kámen, který geologicky patří do zdejší krajiny, tedy nebyl sem odnikud přivezen. Je také zřejmé, že byl lidskou rukou opracováván a upravován. Nebylo by seriózní spekulovat zde o tom, která z mnoha teorií či pověstí je ta správná. Vypravte se sami k tajemnému kamennému stolu a nechejte mu jeho tajemství. Přitom vnímejme vlastní pocity, které v nás tento přírodní, ale i historický objekt zanechá.
Ke Královu stolu půjdeme pěšky nebo pojedeme na kole. Tam a zpět je to cca 10 km. Vyrazíme z obce Modrá, výchozím bodem bude areál SKANZEN, odkud se vydáme po modré turistické značce směrem k rozhledně. Kousek nad archeoskanzenem budeme míjet repliku kostela sv. Jana Křtitele, která je postavena nedaleko originálních základů velkomoravského kostela z 9. století. Rozhodně do této prosté stavby alespoň nahlédněte. Po cca 1,5 km chůze po asfaltové cestě dorazíme k dřevěné rozhledně stojící u vinohradů nad obcí Modrá, shlédneme okolní krajinu a od rozhledny pokračujeme další 4 km polními a lesními cestami ke Královu kameni. Budeme míjet soustavu lesních rybníků vybudovaných na Modranském potoce, část cesty nám budou dělat společnost panely Naučné stezky Fauna a flóra Chřibů. Trasa na mapě https://mapy.cz/s/3sfRg