Domů » Zprávy » Akce „Jedu na dřeň“ v Tlumačově

Akce „Jedu na dřeň“ v Tlumačově

Milí spoluobčané, ráda bych Vás také prostřednictvím webových stránek seznámila s akcí, která se uskuteční v sobotu 13.4.2019 v době od 10.00 do 17.00 hodin v budově č. 65 na nám. Komenského v Tlumačově. Tato akce nese název Jedu na dřeň, budete mít tak možnost se přímo na místě zapsat do Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Český národní registr dárců kostní dřeně je seznam dobrovolníků, kteří jsou v případě potřeby ochotni anonymně darovat nepatrnou část svých krvetvorných buněk komukoliv.
V ČR i po celém světě onemocní denně stovky dospělých i dětí zhoubným onemocněním kostní dřeně a uzlin. Často jedinou šancí na záchranu jejich života může být transplantace kostní dřeně. Více dárců v databázi znamená pro nemocného více nadějí.
Jsem ráda, že už pár let patřím k týmu paní Zdenky Wasserbauerové, které se podařilo za více než 20 let nebývale rozšířit obecné povědomí o důležitosti rozšiřování registru dárců kostní dřeně. (http://www.jedunadren.cz )
Za tuto dobu má na kontě přes 14 500 nově zapsaných potencionálních dárců, z nichž řada již zachránila život mnoha vážně nemocným.

Je Vám 18-35 let?
Máte váhu nad 50 kg?
Jste zdravý/á bez závažných onemocnění v minulosti a bez pravidelné medikace?
Jste ochotni překonat určité nepohodlí a ztrátu času, spojené s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení v zájmu záchrany života druhého člověka?
Pokud ano, pak se uvidíme!

Za spolupráci na této v Tlumačově zatím zcela ojedinělé akci, děkuji především paní Zdeně Wasserbauerové, která celou akci povede. Můj dík patří také paní Aleně Hozové, Mgr. Lence Odložilíkové, MUDr. Petře Gelnarové a Mgr. Evě Janálové, které se spolu se mnou zapojily do propagace.

A Vás milí spoluobčané žádám, pokud Vás jen trochu zaujalo to, o čem jsem Vás chtěla přesvědčit, tak přijďte! Možná společně začneme 13.4. psát příběh, na jehož konci je zachráněný lidský život. Víte, někteří z Vás se mohou stát dárci, ale každý z nás a život je už takový, může být příjemcem.
Děkuji, Blanka Konečná