Domů » Zprávy » Tlumačovský košt pálenek a ochutnávka chuťovek

Tlumačovský košt pálenek a ochutnávka chuťovek

Sedmnáctý ročník proběhl v sobotu 26. ledna 2019 v Klubu obce na Zábraní. Společná akce místních zahrádkářů a kulturního a informačního střediska vždycky přiláká místní i přespolní návštěvníky.

Letošní rok byl na množství ovoce velmi úrodný, pálenice se už rozjely v létě a zastavily svůj provoz mnohdy až na konci roku. To se také odrazilo na množství donesených půllitrů. 39 vzorků trnkovice, meruňkovice, hruškovice, jablkovice, vínovice, blumy/rynglovice, třešně/višňovice, černý bez, mirabelkovice a ostatního ovoce ohodnotilo 37 návštěvníků. Mnozí z nich jsou pravidelnými účastníky koštu. To bylo znát na bodování, protože koštéři bezpečně poznali tu nejlepší a nejhorší pálenku. Zatímco ta nejchutnější byla ohodnocena pěti, čtyřmi, sem tam nějakými třemi body a dva body měla jen jednou, ta „brr, ta není vůbec dobrá“ dostávala jen jeden, nanejvýš dva body.
Zároveň probíhala ochutnávka chuťovek. Sešlo se 7 vzorků různých tvarů, použitých surovin, vzhledu, atd. Bylo velmi těžké určit první tři místa.
Košt začal v 14 hodin a za tři hodiny se začaly zpracovávat hlasovací lístky. Během této doby se uskutečnila soutěž o ceny.
Po 18 hodině byl už znám vítěz jak u pálenek, tak chuťovek. Majitele pálenky, která se umístila na první místě, jsme sice chvilku hledali, ale nakonec všechno dobře dopadlo.

A tady jsou výsledky:

Košt pálenek TOP 10:
1 Čechman J. 156 bodů
2 Masařová I. 148
3 Talašová M. 143
4 Jonášek A. 141
5 Šopf V. 141
6 Symerský M. 139
7 Talaš R. 138
8 Egyed M. 137
9 Brázdil Z. 137
10 Zahrádkáři Tl. 136

Košt chuťovek:
1. Fiantová Alena
2. Meisbüchlerová Dagmar
3. Machálek Jaroslav

Za rok pro vás chystáme opět košt pálenek a nově košt sekané.

Fotogalerie: https://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Kost_palenek_2019/ .

Článek v Deníku: https://www.tlumacov.cz/wp-content/uploads/2021/11/2019-kost-pomazanka.pdf .