Domů » Zprávy » Senioři se utkali v Tlumačově

Senioři se utkali v Tlumačově

Pátek 8. září 2017 patřil v naší obci seniorům. V tělocvičně základní školy se konal osmý ročník Her seniorů Mikroregionu Jižní Haná. První družstvo tlumačovských seniorů získalo bronzové medaile a druhé skončilo na pátém místě.

Mikroregion Jižní Haná je svazek obcí v okresu Kroměříž a okresu Zlín, jeho sídlem je Tlumačov, nám. Komenského 170 (KIS Tlumačov). Cílem je spolupráce členských obcí s regionálními agenturami na mikroregionálních projektech a spolupráce v oblasti kultury a sportu. Sdružuje celkem 4 obce: Chropyně, Hulín, Kvasice a Tlumačov. Byl založen v roce 2000.
Hry byly zahájeny slavnostně krátce po 9 hodině předsedkyní mikroregionu paní Boženou Hrabalovou, která je zároveň místostarostkou Chropyně. Všechny přítomné pozdravili také hlavní představitelé obcí a měst mikroregionu. Za naši obec to byla starosta pan Petr Horka, místostarosta Mgr. Rajmund Huráň a tajemník obce Ing. Jan Rýdel.
Bylo přichystáno 8 soutěží: trénování paměti, slalom – štafeta (převoz kostek na dětských kolečkách), hod balónu na basket. koš, střelba florbalovou hokejkou na branku, bowling, vyšívání srdce, chytání rybiček a skládání puzzle.
Za Tlumačov soutěžili: Rostislav Skopalík, Marie Zaoralová, Emilie Stratilová, Miroslava Vejsadová, Jana Václavíková, Božena Juřicová, Marie Ešlerová, Ludmila Řezníková, Libuše Škrabalová a Jiří Pekárek.
Po ukončení soutěží byl čas na oběd a kulturní vystoupení každé obce či města. Naši senioři zazpívali společně písničku, ke které složili vlastní slova a mapují v nich činnost Klubu seniorů Tlumačov. Druhá kulturní vložka byla tanec s vozíky aneb tanec budoucnosti. Toto vystoupení sklidilo bouřlivý potlesk a všichni přítomní se shodli v tom, že bylo perfektní. Obě vystoupení můžete shlédnout v příloze tohoto článku (zpracoval V. Kouřil).
V 13,30 hodin byly vyhlášeny výsledky. Opět proběhla divácká soutěž, tentokráte doplněná o anketní otázku, zda senioři chtějí i nadále zachovat ráz her nebo chtějí změnu. 99 % se vyjádřilo pro stejný program.
Po vyhlášení výsledků jsme věděli, že se naši senioři, mezi 8 družstvy, neztratili. Blahopřejeme.
Hlavní rozhodčí, paní Libuše Staňková a její pomocník pan Florián, zveřejnili, pro zajímavost, i statistiku úspěšnosti v jednotlivých soutěžích: Slalomem nejrychleji projeli Kvasice I., v trénování paměti se „blýsklo“ družstvo Kvasice II., nejlepší trefu do bask. koše měli senioři z našeho prvního družstva, Kvasice II. bravurně zvládly bowling, rybičky nejvíce braly Chropyni II., senioři z Kvasic v nejkratším čase poskládali puzzle, výbornou mušku, při střelbě na branku, předvedlo družstvo Kvasice II. a vyšívat umí nejlépe a nejrychleji tlumačovští senioři z prvního družstva.
Pak se už rozproudila volná zábava.
Děkujeme vedení ZŠ Tlumačov za vstřícný přístup při přípravě her, žákům školy za asistenci při soutěžích, zaměstnancům údržby a obecního úřadu za pomoc, paní Kotlabové a Zaoralové za skvěle zvládnutý provoz malého bufetu. V neposlední řadě velké „díky“ patří všem našim seniorům za reprezentaci Obce Tlumačov. Další hry se budou konat v Hulíně.

Konečné pořadí:
1. Kvasice II. (82 bodů), 2. Kvasice I. (81 bodů), 3. Tlumačov I (79 bodů), 4. Hulín I (73 bodů), 5. Tlumačov II (64 bodů), 6. Hulín II (59 bodů), 7. Chropyně II (58 bodů) a 8. Chropyně I (56 bodů).

Vidoereportáže z her zpracoval V. Kouřil:
Průřez programem her: https://ulozto.cz/!YCkf8w2I4Dc6/clip-mp4
Zpěv tlumačovských seniorů: https://ulozto.cz/!L6vHAH3oVibd/clip1-tlum-zpev-mp4
Tlumačovské bábinky: https://ulozto.cz/!fPAduoWhfOEP/clip2-tlum-babinky-mp4 .

Fotografie v galerii – Hry seniorů 2017