Domů » Zprávy » Pivo + heligonka = dobrá nálada a pohoda

Pivo + heligonka = dobrá nálada a pohoda

Obecní park byl, v sobotu 29. července 2017, svědkem už 3. ročníku Tlumačovských pivních slavností. Degustace piva byla tentokráte doplněna o historicky vůbec první setkání heligonkářů v naší obci.

Pípy se naplno roztočily v sobotu v pravé poledne a zastavily se až v neděli nad ránem. Vybírat bylo opravdu z čeho. V nabídce bylo rekordních 40 druhů piv z 24 tuzemských pivovarů. Velké oblibě se těšilo pivo z nedalekého pivovaru Záhlinice, ale také z pivovaru Jarošov, Kout na Šumavě, Polička, Rohozec, Žatec, Pelhřimov, Hrádek, Třeboň a dalších.
Hlavní částí programu bylo určitě setkání bezmála 30 hráčů na heligonku. V jejich podání jsme mohli slyšet české, moravské i slovenské národní písničky. Někteří hráli sólo, jiní vystupovali jako duo a mnohdy se na podiu sešlo i více muzikantů. Krásným zpestřením bylo i společné hraní všech heligonkářů. „Duchovním otcem“ nápadu upořádat tuto akci byl pan Miroslav Musil, občan Tlumačova. Pan Musil hraje na heligonku a aktivně se zúčastňuje setkání hráčů na tento hudební nástroj. Věděl tedy, jak takové setkání probíhá a na pracovnicích KIS Tlumačov, členech S.K. Tlumačov a v neposlední řadě na samotném panu Musilovi, bylo vše naplánovat. Už od začátku roku jsme vše připravovali a chystali tak, aby vše proběhlo, pokud možno, bez problémů. Také jsme chtěli, aby se hostujícím hudebníkům u nás líbilo, aby byli spokojení. Podle ohlasů účinkujících i diváků se nám to podařilo. Jedna z účastnic dokonce řekla: „Jezdím už dlouho po takových setkáních, ale tak bezchybnou organizaci akce jsem ještě nezažila.“
Program pohodově plynul, a to i díky schopnému moderátorovi panu Pavlu Dočkalovi ze Sazovic.
Po celý den bylo krásné, slunečné počasí. K příjemnému posezení ve stínu posloužily čtyři velké pártystany, které jsou v majetku obce. Průběh slavností by tak nenarušila ani případná dešťová přeháňka
Akce již tradičně nabídla vyžití pro všechny věkové kategorie. Dospělí během dne u dobrého piva a jídla poslouchali vystoupení heligonkářů, s večerem pak do ranních hodin zaplnili parket při produkci revivalové skupiny Showband. Děti se mohly bezplatně vydovádět na řadě atrakcí – simulátoru Formule 1, skákacím hradu, konících z Ranče Tlumačov, nebo si nechat na obličej namalovat něco hezkého.
K jídlu byly nabízeny grilované klobásky, cigáro s udírny, na místě připravovaný kotlíkový guláš, párek v rohlíku, gyros, cukrová vata atd. K pití samozřejmě pivo, víno i nealkoholické nápoje. V horkém počasí přišla vhod i zmrzlina na špilku.
Do přestávek mezi vystoupeními jsme zařadili velmi oblíbené soutěže pro děti i dospělé. Děti soutěžily v pití kofoly brčkem, přenášení lentilek také brčkem z jednoho talířku na druhý, skládání sirek do krabičky jednou rukou a plnění kelímku vodou. Kdyby záleželo na dětech, mohly by soutěžit pořád.
Soutěže pro dospěláky byly tradiční: kdo nejrychleji vypije ½ litru piva a kdo nejdéle udrží v natažené ruce vodou naplněný tuplák. Soutěž o tzv. „plechovou hubu“, kdy se pojídaly opravdu hodně pálivé papričky, se konala až ve večerních hodinách. To už hrála k tanci a poslechu hudební skupina Showband. Nejdříve bylo vidět na tanečním parketu hlavně omladinu, s přibývajícím časem už tančili návštěvníci všech věkových kategorií.
Hlavní pořadatel akce S.K. Tlumačov a Obec Tlumačov velice děkují všem návštěvníkům a dobrovolníkům, kteří se podíleli na úspěšném pořádání Tlumačovských pivních slavností. Organizátoři děkují všem sponzorům za finanční i věcné dary.

A teď trochu poučení pro méně zdatné v znalostech hudebních nástrojů: Nejznámějšími typy tahací harmoniky jsou akordeon, heligonka a chromatika. Rozdíl mezi nimi je patrný na první pohled: akordeon má klávesy uspořádané jako klavír, heligonka má místo kláves knoflíky. Další rozdíl zaznamenáme při poslechu: u akordeonu nezávisí výška tónu na směru pohybu měchu, u heligonky se výška tónu mění. Heligonka je navíc doplněna o zesílenou basovou část. Za svůj název vděčí hudebnímu nástroji helikonu, jehož hluboký zvuk vzdáleně připomíná.
Zdroj: Slovník současné češtiny. Brno: Lingea, 2011.

Všechny fotografie naleznete zde:
http://kistlumacov.rajce.idnes.cz/Tlumacovske_pivni_slavnosti_2017/




Fotografie v galerii – Tlumačovské pivní slavnosti a 1. ročník Setkání heligonkářů