Domů » Zprávy » Velikonoční strom – nová tradice v Tlumačově

Velikonoční strom – nová tradice v Tlumačově

Velikonoce jsou svátky jara, ke kterým neodmyslitelně patří barevná vajíčka a kraslice, která jsou tradiční výzdobou takřka na celém světě. V mnoha městech a obcích se začaly objevovat stromy ozdobené velkým množstvím barevných velikonočních vajíček zavěšených na šňůrkách.
Tak jsme si řekli, že by takový velikonoční strom mohl být i v Tlumačově.

Barevná vajíčka k zavěšení nám ochotně připravily tlumačovské seniorky a také nám pomohly při jejich zavěšování. Část kraslic také vznikla v neděli 19.3.2017 při akci „Po stopách velikonočního zajíčka“, kdy děti na jednom stanovišti u KIS vajíčka barvily metodou mramorování. Děkujeme také paní Zaoralové a pracovnicím DDM Sluníčko, Tlumačov.
Následující roky bychom rádi do této nové tradice zapojili co nejvíce občanů.
A kde náš strom plný vajíček najdete? Myslím, že podle fotografií velice snadno.

Na internetu se můžeme dozvědět, kde vznikla tato tradice. Zvláštní tradice zdobení velikonočního stromu byla založena ve východoněmeckém městě Saalfeld. Zde se každoročně na Velikonoce objevují vejce na jednom stromě. Místní občan města pan Volker Kraft, totiž už od roku 1965, pravidelně zdobí strom namalovanými a jinak ozdobenými vejci. K ozdobení si vybral jabloň před svým domem. Na velikonočním stromě v Saalfeldu viselo dokonce i přes 9800 vajec a jejich instalace na košaté větve trvala více než dva týdny. Německý velikonoční strom byl inspirací pro další následovníky.