Domů » Zprávy » Tlumačovský košt pálenek 2017

Tlumačovský košt pálenek 2017

V sobotu 28. ledna 2017 se uskutečnil v Klubu obce Zábraní 15. ročník Tlumačovského koštu pálenek, tentokrát obohacený i o košt bábovek.

Na koštu se letos sešlo 38 vzorků pálenek a 10 vzorků bábovek.
Degustátorů z řad veřejnosti se sešlo méně, než jsme byli zvyklí z minulých ročníků, ale nebylo to vůbec znát na přátelské náladě nesoucí se klubem.
Košt pálenek a bábovek byl zahájen ve 14 hodin a ukončen v 17 hodin.
Vzorky pálenek se hodnotily stupnicí od jedné do pěti, kdy pětka znamenala nejvyšší počet bodů. Vzorek, který hodnotitel nestihl okoštovat, byl ohodnocen známkou 3. Letošním suverénním vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2017 se stal pan Vratislav Dufek s celkovým počtem 122 bodů. Na druhém místě s počtem bodů 115 se umístila paní Marie Talašová a třetí místo si zasloužil pan Petr Fianta s počtem 110 bodů.
Mezi sladkými bábovkami se sešly i dvě velmi netradiční. Jedna ze sekané a druhá tlačenková. Ty potěšily zejména mužskou část účastníků koštu pálenek. Na prvenství to ale nestačilo. Voňavé bábovce s tvarohem a kandovaným ovocem paní Marie Novákové nemohl nikdo odolat a proto si zasloužila prvenství. Na druhém místě se umístila již zmíněná tlačenková bábovka pana Petra Fianty a třetí místo si vypekla paní Ludmila Jonášková.
Netrpělivé čekání na výsledky v koštu pálenek i bábovek krátilo losování o ceny z bohaté tomboly.
Všem kuchařkám i kuchařům, kteří přispěli svým výtvorem do naší soutěže o nejlepší bábovku, děkujeme. Stejně tak i občanům, jejichž pálenka byla hodnocena a díky kterým se sešlo tak velké množství vzorků. Poslední díky patří těm, kterými byly vzorky hodnoceny i dalším zúčastněným.

Recept na vítěznou bábovku paní Novákové:
30dkg polohrubé mouky, 25dkg moučkového cukru, 20dkg tuku (Hera, perla, máslo apod).
25dkg měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, strouhaná citronová kůra, trochu rozinek, kandované ovoce.
Utřeme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, citron.kůru, mléko a smícháme. Přisypáváme mouku s práškem do pečiva, důkladně promícháme. Ušlehaný tuhý sníh z bílků vmícháme do těsta, přidáme oprané rozinky (nakrájené kandované ovoce).
Pečeme v dobře vymazané a vysypané formě 45-50 min.

Článek na stránkách zlínského deníku: http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/spojili-kost-babovek-a-slivovice-20170130.html

Fotografie v galerii – Košt pálenek 2017