Domů » Zprávy » Mikuláš se svou družinou

Mikuláš se svou družinou

V pondělí dne 5. prosince 2016 navštívil předem objednané děti Mikuláš se svou družinou.

Vzhledem k velkému zájmu, chodily letos po Tlumačovu dvě skupiny „Mikulášské družiny“. Obě skupiny chodily ve složení Mikuláš (Radek Šimoník, Zdenek Smékal), Anděl (Monika Řičicová, Eliška Jeřábková), Čerti (Jirka Mouka, Lenka Řičicová, Staňa Jeřábek, Martin Juhaňák).
Laskavé slovo Mikuláše i hrozivý pohled čerta jistě patří dodnes k nejsilnějším dětským zážitkům. Podle staré lidové víry sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem, rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.
Zatímco svatý Mikuláš vzbuzoval v dětech posvátnou úctu a anděl klid a pohodu, čert měl na starosti nahnat uličníkům něco strachu. Mikuláš se nejprve zeptal rodičů, jak bylo jejich dítko hodné, jestli je pořádné a jestlipak se ve škole dobře učí. Podle toho rozdával společně s andělem sladkosti. Naopak čertu musely děti slít, že se polepší a svůj slib potvrdit otiskem prstu v pekelné knize. Na pochůzce se vybralo celkem 3. 655 Kč. Tyto peníze budou použity k zakoupení nových kostýmů nebo sladkostí na akci „Pohádkový park“, který se koná v září.
Všem dobrovolníkům, kteří věnovali svůj volný čas dětem patří velké Díky.

Fotografie v galerii – Mikuláš se svou družinou