Domů » Zprávy » Martin na bílém koni nepřijel aneb Martinské hody

Martin na bílém koni nepřijel aneb Martinské hody

Po roce jsme opět v naší obci slavili Martinské hody. V sobotu 12. listopadu 2016 to byla degustace svatomartinských vín a v neděli 13. listopadu sváteční dopoledne na náměstíčku.

V sobotu mohli návštěvníci ochutnat letošní svatomartinská vína. U tohoto vína musí kvalitu a senzorické vlastnosti (barvu, aroma, chuť) každoročně schválit odborná komise. Až po tomto úspěšném hodnocení mohou vinaři dodávat na trh svá vína pod známkou Svatomartinské. Láhve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou „Svatomartinské“. Pod značkou SVATOMARTINSKÉ lze vyrábět pouze vína raných odrůd: bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský; červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké a růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.
K degustaci nám hrála cimbálová muzika Dubina a mnozí si pochutnali i na pečené huse se zelím a knedlíky.
V neděli se konala v kostele sv. Martina slavnostní mše, po které jsme na náměstíčku přivítali studenty z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž. Letos, tak jako v letech minulých, se jim podařilo roztančit malé i velké diváky.
Ani v tomto roce nepřijel, na svůj svátek, Martin na bílém koni a nepřinesl nám sníh. Nic to ale neubralo na příjemné a přátelské náladě jeho oslav.


Fotografie v galerii – Martinské hody 2016