Domů » Zprávy » Tlumačovský masopust

Tlumačovský masopust

Po delší mnohaleté odmlce se před popeleční středou opět v ulicích Tlumačova rozezněla veselá muzika a výskot maškar a masopustních masek. Znovu se vzkřísila letitá tradice vodění medvěda, která ukončuje období veselí a radovánek, aby oznámila postní předvelikonoční období.

Asi dvacítka zapálených spoluobčanů naší obce oblékla veselé kostýmy a vykročila v sobotu 6. února na fašankový průvod. Pod vedením laufra doprovázely další žertovné masky hlavní postavu – medvěda, který si rád zatancoval s každou paní domu, a rády ochutnaly i s ostatními masopustní koblížky, koláčky, klobásky, chlebíčky či jednohubky. Nechyběly ani štamprličky s něčím ostřejším. Radovánky trvaly od samého rána až do úplného setmění, kdy byla celá předjarní oslava zakončena příjemným setkáním u cimbálové muziky v restauraci Schodky. Podle upřímných a vstřícných reakcí občanů (za které všem velmi děkujeme) bylo vidět, že obnovení tradice s radostí uvítali. To je určitě hybným impulsem pro další léta, aby také naše vnoučata a děti viděly tento pěkný lidový zvyk na vlastní oči a ne jen na obrázcích.
Děkujeme hlavním organizátorům: I. Zlámalové, P. Zlámalovi, J. Kolomazníkové, dále manželům Kolomazníkovým, M. Pavlíkovi, D. Kozumplíkovi, S. Guňovi, J. Skopalové, I. Doleželové, P. Grebeníčkové, J. Juhaňákové, D. Blažkové, Maxíkovi Navrátilovi, Esterce Zlámalové, L. Moukové, J. Moukovi, R. Šimoníkovi, K. Kvasničkové, M. Hložkovi a také za podporu i spolupřípravu pracovnicím KIS, starostovi obce a zaměstnancům restaurace Schodky.

Video I: https://youtu.be/3K5RYrDM0n4 , Video II: https://youtu.be/2jW6pDLCf_A ,
Fotografie na serveru Rajče: http://obectlumacov.rajce.idnes.cz/medved2016

Fotografie v galerii – Masopustní průvod 2016