Domů » Zprávy » Mikuláš se svou družinou

Mikuláš se svou družinou

V sobotu 5. prosince 2015 se jako každý rok objevila v Tlumačově mikulášská družina a zavítala, podle předem připraveného seznamu, do rodin s dětmi.

V průvodu byli k vidění mimo Mikuláše a anděla, také jeden čert a vládce celého pekla sám Lucifer. Těchto „služeb“ využilo celkem 33 rodin.
Laskavé slovo Mikuláše i hrozivý pohled čerta jistě patří dodnes k nejsilnějším dětským zážitkům. Podle staré lidové víry sestupuje sv. Mikuláš každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem, rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.
Zatímco svatý Mikuláš vzbuzoval v dětech posvátnou úctu a anděl klid a pohodu, čerti měli na starosti nahnat uličníkům něco strachu. Mikuláš se nejprve zeptal rodičů, jak bylo jejich dítko hodné, jestli je pořádné a jestlipak se ve škole dobře učí. Podle toho rozdával společně s andělem sladkosti, hračky nebo vlídné slova. Byli i tací, které čerti strčili do pytle a chtěli odnést do pekla. Po slibu, že se polepší je nakonec pustili a odešli s prázdnou. Svůj slib děti musely potvrdit svým podpisem do pekelné knihy.
Děkujeme dobrovolníkům: Radek Šimoník st., Eliška Jeřábková, Staňa Jeřábek, Martin Juhaňák, za ochotu a strávený volný čas pro tuto pochůzku. Vybrané peníze (celkem 3. 390 Kč) budou použity na zakoupení kostýmů či sladkostí do pohádkového parku, který se každoročně koná v září.

Fotografie v galerii – Mikuláš se svou družinou