Domů » Zprávy » Tlumačovské Martinské hody

Tlumačovské Martinské hody

Svátek svatého Martina jsme letos oslavili hned dvakrát. Poprvé v neděli 8. listopadu 2015 setkáním občanů a hostů na náměstíčku a podruhé v sobotu 14. listopadu 2015 při ochutnávce svatomartinských vín v Klubu obce Zábraní.

Nedělní setkání na náměstíčku všem přítomným, po sváteční mši svaté, zpestřili studenti z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž ukázkou, jak se dříve svátek svatého Martina slavil.
Mladá, svatomartinská vína, jsme ochutnali za týden poté. Tato mladá vína jsou svěží a ovocitá. O letošních by se dalo říct, že i sladká, vzhledem k velmi teplému létu. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovají svoji příjemnou svěžest.
Na internetu se můžeme dočíst, že tradice Svatomartinského vína se po staletí vyvíjela zcela svébytným způsobem vycházejícím z koloritu českých zemí, především Moravy. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina, tedy symbolicky 11. 11. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou, a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí.
K mladému vínu patří i svatomartinská husa, se zelím a knedlíky konzumována za doprovodu cimbálovky. To všechno bylo přichystáno pro návštěvníky v sobotu 14. listopadu 2015, v Klubu obce Zábraní.

Fotografie v galerii – Martinské hody 2015