Domů » Zprávy » DDM Sluníčko – Prázdniny se Sluníčkem

DDM Sluníčko – Prázdniny se Sluníčkem

Návštěva Policie ČR, interaktivní výstava Hry a klamy, městská hra Quest, tvořivá dílna ve Svíčkárně, Ranč – to je jen část programu příměstského tábora, který pro 28 dětí z Tlumačova a okolí připravil Dům dětí a mládeže Sluníčko, středisko Tlumačov v posledním týdnu letních prázdnin.

První táborový den probíhá pravidelně v Tlumačově, kde se pomocí mnoha her a soutěží postupně společně seznamujeme, kreativně tvoříme a děti získávají své první bodíky – penízky v celotáborové soutěži. Tentokrát jsme tvořili lapač snů, což je magický předmět, mocný amulet proti veškerým zlým silám. Vytváří se z drátků, bavlnek, korálků a peříček. Přes menší či větší počáteční zamotání u některých z dětí, se nakonec podařily moc krásné výrobky, které si děti mohou pověsit v pokojíčku nad postel.
V úterý nás čekal první výlet, a to do Kroměříže. Hned ráno nás přivítala tisková mluvčí kroměřížské Policie por. Mgr. Simona Kyšnerová, která trpělivě odpovídala na zvídavé otázky dětí, ukázala nám prostory budovy včetně policejní cely či garáží. Tam si děti mohly vyzkoušet ,,pohodlí“ policejního auta nebo jak je těžká neprůstřelná vesta. Na závěr nám paní Kyšnerová předvedla, jak se odebírají otisky prstů zadrženým pachatelům. Všichni odcházeli se svým otiskem na kartičce a také s malým dárečkem na památku. Dalším programem bylo zrcadlové bludiště, tam se děti velmi těšily a taky si návštěvu náležitě užívaly. Někdo bloudil, jiný zkušeně prošel labyrintem plným zrcadel. Aktivity úterního dne byly opravdu velmi pestré. Čekala nás ještě výstava Hry a klamy v muzeu Kroměřížska, která je kombinací hry, zábavy i poučení. Vystavené exponáty jsou určené k vyzkoušení, k vyřešení nebo k soutěžení, takže platí heslo „dotýkat se exponátů přikázáno!“. Bylo to super! Nejen děti, ale i nás dospělé úkoly pohltily a u některých jsme se všichni pořádně zapotili . Peklo s princeznou je název výstavy, která také probíhá v prostorách Muzea. Zde jsme si mohli prohlédnout originální kostýmy z filmové pohádky, která se natáčela i na kroměřížském zámku a v zámeckých zahradách. Nejzábavnější byla poslední část výstavy, kdy jsme si vyzkoušeli repliky pohádkových kostýmů a vyfotografovali se v nich.
A je tady středa, s ní výlet do Holešova a zábavná hra „Po stopách předků“, která nás netradiční formou provedla po holešovských památkách. Ve skupinkách jsme cestou pomocí veršované hledačky a mapky hledali indicie, zdolávali hádanky a doplňovali tajenku. Po jejím správném vyluštění jsme v infocentru získali kód a pak už zbývalo jen najít na nádvoří truhlu, zadat správný kód do zámku a získat sladký poklad. Po výborném obědě hurá na exotická zvířata na zámek v Holešově. Chameleoni, leguáni, africké želvy, opičky, ale také pavouci, štíři, hadi a jiná zvířátka se stali středem pozornosti našich táborníků. Malí králíčci a morčátka navíc neunikli našemu pohlazení. Den jsme společně zakončili v zámecké zahradě hrami.
Na čtvrteční den byl připravený výlet do Holice u Olomouce, do Svíčkárny a mýdlárny Rodas. Po velmi milém přivítání jsme se rozdělili do 3 skupinek a vrhli se do práce. Dekorování svíček namáčením a zdobením polevou „STARWAX“, plnění sáčku koupelovou solí s esenciálním olejem, odlévání plovoucích svíček a jejich následné barvení. To vše pak zabaleno do celofánových sáčků a dárečky jsou hotové. Někteří se do práce ponořili tak, že jim tyto výrobky nestačily a vyzkoušeli si další nabízené techniky, jiní nakoupili hotové dekorované svíčky nebo mýdla v obchůdku, který je součástí dílny. Do této dílny se určitě zase příště vypravíme, moc se nám tam líbilo.
Páteční dopoledne jsme strávili na Ranči v Tlumačově, kde jsme si poslechli zajímavé povídání o koních doplněné hrami a soutěžemi a hlavně jízdou na koních. Koníci za svou trpělivost mezi kupou dětí, dostali plno dobrůtek, které jim děti přinesly a sami je nakrmily. Den pokračoval pohybovými hrami, kde byla možnost získat další penízky do závěrečného obchodu s dárečky. Nikdo neodešel s prázdnou, každý si za své vybojované peníze nakoupil.
Po celý týden nás nikdo nemohl přehlédnout, díky společným tričkám, které děti dostaly na památku na prima tábor plný zážitků, legrace a kamarádů.