Domů » Zprávy » Májová tradice

Májová tradice

Tradice se mají dodržovat. To je známá pravda. Proto i my, v Tlumačově, už několik let, na jaře stavíme a kácíme májku.

Od sobotního odpoledne 2. května 2015 stál v naší obci, na náměstí Komenského, tento ozdobený kmen stromu. Se stavěním májky velmi pomohli, pracovnicím KIS Tlumačov, zaměstnanci údržby obce a místní hasiči. Děkujeme. V tento den jsme si také slíbili, že se zde sejdeme v sobotu 30. května 2015 a májku skácíme. Bohužel nás 14 dnů před tím předběhli (tak jako minulý rok), neznámí vandalové a májku nám uřezali. Tentokráte vzali i obecní vlajku, ale o výkupné se nikdo nepřihlásil.
I přesto, že už jaksi nebylo co kácet (na znamení smutku jsme na torzo májky připevnily černou vlajku), jsme se sešli v poslední květnovou sobotu na náměstí Komenského na akci, kterou jsme nazvaly „Kácení (nekácení) májky“. Připravily jsme pro děti soutěže jako např. slalomovou jízdu na odrážedlech, kolech, koloběžkách (dokonce se zúčastnil i jeden vozíčkář), pak děti stavěly z kostek komíny a zkoušely házet koulí. Poslední jmenovaná soutěž byla vyhlášena i pro dospělé ve třech kategoriích: muži, ženy a senioři.

Výsledky:

Muži: 1. Jiří Mouka ml., 2. Libor Kouřil, 3. Radek Šimoník st.
Ženy: 1. Lada Mouková, 2. Jana Machovská, 3. Irena Horková
Senioři: 1. Mojmír Němec, 2. Pavel Baďura, 3. Roman Dědek (senior jen podle jména)

Vůbec nebylo důležité, kdo hodil koulí (byla to koule p. Radka Šimoníka) nejdál. Hlavní byl fakt, že jsme se všichni náramně bavili.

Pro všechny byl přichystán bufet, kde bylo možné doplňovat tekutiny, i „něco na zub“ se našlo. Většina přítomných si i opekla špekáček. Pro některé to byl vůbec „první letošní“.

Fotografie v galerii – Májová tradice