Domů » Zprávy » Západ USA a Havajské ostrovy

Západ USA a Havajské ostrovy

Ve středu 3. prosince se v KIS uskutečnila cestovatelská přednáška Jiřího Máry na téma Západ USA a Havajské ostrovy. Jiří Mára chce naplnit cestovatelské sny Jirky Máry a co nejvíce mu zpříjemnit jeho nelehkou cestu životem.

Jirka se stal prvním českým vozíčkářem, který procestoval nejvzdálenější zemi na světě – Nový Zéland. O rok později studoval španělštinu v Ekvádoru a vyzkoušel, jak se žije v Amazonské džungli a na tajuplných Galapágách. Na třetí expedici procestoval Japonsko. Následovala cesta na Island a do Grónska, které geograficky patří do Severní Ameriky. A když jsme se konečně dostali do vytoužené Afriky, stal se Jirka prvním českým vozíčkářem, který navštívil všechny obydlené světadíly. Dokonce byl zapsán do České knihy rekordů. Necestuje však kvůli slávě, ale vlastním příkladem chce dokázat, že zdravotním hendikepem život nekončí a také motivovat ostatní vozíčkáře v boji za naplnění vlastních snů. Pevně věříme, že dokázat se dá úplně všechno.
Jaká je Amerika? …. se pokusila zjistit rodina Márových na své osmé expedici za splněním životního snu. Prozkoumali všechny nejznámější národní parky severoamerického západu od jižních končin až ke kanadské hranici. Kromě překrásné přírody je zlákalo také centrum hazardu Las Vegas, červené koberce Holywoodu nebo proslulá věznice Alcatraz.
Odskočili si také na Havajské ostrovy, aby navštívili vyhlášené pláže s mořem skrývajícím korálové útesy plné pestrobarevných rybek a tajemných želv. Čekali nás i hrozivé vulkány, žhnoucí láva a boj s výškovou nemocí. To vše v nové projekci fotografií a videoukázek sestavených do humorného i dramatického příběhu. Jiří Mára je autorem osmi cestopisných knih a dokumentárních filmů z různých koutů světa.
Na konci přednášky jsme si mohli zakoupit nejen knihy Jiřího Máry, ale i DVD a kalendář.