Domů » Zprávy » Tip na výlet – rozhledna na Brdu

Tip na výlet – rozhledna na Brdu

Nevíte-li, co podniknout o volném víkendovém dni a nemáte-li zrovna v plánu podnikat třeba „supermarketovou turistiku“, pak se určitě vypravte do chřibských lesů a dopřejte si pohodovou vycházku na rozhlednu na Brdu.

Nejlépe se k ní dostanete z rozcestí na Bunči, kde můžete zaparkovat automobil, a pak lesní hřebenovou cestou 3.5 km po červeně značené turistické značce. Vycházka není náročná a lze ji absolvovat i s malými dětmi ve sportovním kočárku nebo s krosničkou. Pro ty zdatnější mohu doporučit jízdu na kole po trase Tlumačov – Kvasice – Nová Dědina – Kostelany – Bunč – Brdo, která čítá okolo 23 km.

Čím je rozhledna zajímavá?

Rozhledna na vrcholu Brdo je první kamennou rozhlednou, která byla postavena v České republice po více jak 70 letech. Za přispění řady měst, obcí, sdružení a občanských regionů se o její výstavbu nejvíce zasloužilo Sdružení pro podporu místních iniciativ Chřiby skládající se z devíti obcí: Bařice – Velké Těšany, Halenkovice, Jankovice, Kostelany, Kudlovice, Lubná, Roštín, Vrbka, Žlutava a společnost Rudolf Jelínek a.s. Rozhledna stojí na nejvyšším vrcholu pohoří Chřiby (587 m.n.m) a je vysoká 23.9 metrů. Autorem projektu je architekt Svatopluk Sládeček. Na stavbu byl použit nejkvalitnější pískovec z kamenolomu Žlutava a dubové dřevo, které poskytly místní lesy. Stavba byla zahájena 28.října 2001 položením základního kamene. Rozhledna byla slavnostně vysvěcena olomouckým arcibiskupem a otevřena 28.října 2004. Z rozhledny můžete za jasného počasí spatřit Roháče, Malou Fatru, Jeseníky a samozřejmě Beskydy, Vsetínské vrchy a Malé či Bílé Karpaty.

Provozní doba rozhledny:
duben – říjen: středa – neděle, 10:00 – 16:00 hodin
červenec – srpen: 10:00 – 19:00 hodin
možnost individuálních návštěv (tel: 602 715 334).

Každoročně jsou pořádány na rozhledně tyto akce:

  • 19.-21. března – Vítáni jara na rozhledně
  • 28. října – Pochod na počest vzniku samostatného státu
  • 30. prosince – Předsilvestrovský výšlap
  • 31. prosince – Silvestrovský výšlap

Poznámka redakce:
Máte-li také váš tip na výlet z Tlumačova do blízkého okolí, určitě nám jej zašlete i s fotografiemi na adresu redakce www tlumacov@volny.cz. Rádi váš příspěvek zveřejníme.